Açık kalp cerrahisi geçiren hastalarda netrin-ı enziminin erken dönem böbrek fonksiyonlarını göstermesi açısından önemi
The importance of netrin-i enzyme which is derived from blood and urine samples taken at different times from patient who undergone open heart surgery at showing early time renal functions
  1. Tez No: 552575
  2. Yazar: AHMET NİHAT BAYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YENİTERZİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: ABH, Netrin-1, Erken dönem ABH belirteci, Açık kalp cerrahisi, AKI, Netrin-1, early AKI marker, open heart surgery
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Açık Kalp Cerrahisi Geçiren Hastalarda Farklı Zamanlarda Alınan Kan Ve İdrar Örneklerinde Bakılan Netrin-I Enziminin Erken Dönem Böbrek Fonksiyonlarını Göstermesi Açısından Önemi Amaç: Akut Böbrek Hasarı açık kalp cerrahisi sonrasında sıklıkla görülen bir komplikasyondur. Akut Böbrek Hasarı için birçok erken dönem belirteç tanımlanmıştır. Amacımız; açık kalp cerrahisi yaptığımız erişkin hastalarda, Netrin-1 molekülünün ABH açısından erken dönem belirteç olarak değerlendirilmesidir. Yöntem: Bu çalışma temmuz 2011 ve mart 2012 tarihleri arasında Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniği?nde açık kalp cerrahisi ameliyatı uygulanan 70 olgunun prospektif olarak; preoperatif, peroperatif ve postoperatif erken dönem izlem verileri ile değerlendirildi. Hastaların dosyalarından diyabet tanıları, hastanede kalış süreleri, post-op diyaliz bağımlılıkları, anestezi-cerrahi bilgileri, yoğun bakım takip formları, hastane çıkış epikrizleri incelenmesi yanında 0, 2, 12, 24, ve 48. saatlerde kanda kreatinin ve netrin-1değerlerini görebilmek için kan numuneleri, idrarda kreatin ve netrin-1 değerlerini elde edbilmek için idrar numuneleri alındı, çalışıldı. Laboratuardan elde edilen veriler değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda 70 kişilik çalışma hastası içinde 42 kişide ABH geliştiği, 28 kişide ABH gelişmediği görüldü. ABH gelişen ve gelişmeyen hastalar arasında kan netrin-1 ve idrar Netrin-1 değerlerinde artış olmasına rağmen, istatiksel olarak anlamlı bir fark tesbit edilemedi. Sonuç: ABH erken dönem belirteci olarak ele aldığımız Netrin-1 molekülünün birçok parametreden etkilendiği görüşüne ulaştık.
Özet (Çeviri)
The Importance Of Netrin-I Enzyme Which Is Derıved From Blood And Urine Samples Taken At Different Times From Patient Who Undergone Open Heart Surgery At Showing Early Time Renal Functions Aim : Acute renal injury is a frequent complication after open heart surgery. Many early time markers are defined for acute kidney injury. Our aim is to evaluate Netrin-1 molecule as an early marker for acute kidney injury at patients who undergone open heart surgery. Method: In this study we evaluated prospectively the preoperative, peroperative and postoperative early time follow up datas of 70 patients who undergone open heart surgery at Necmettin Erbakan university Meram Medicine Faculty cardiovasculer surgery clinics between july 2011 and marrch 2012. Besides datas such as diabetus mellitus disease, time of hospital stay, dependeny on dialysis at postop period, anesthesic and surgery datas, intensive care unit follow up forms derived from patient files and discharge epicrisis; blood samples at 0,2,12,24 and 48 hours were taken to see blood netrin-1 and creatine levels and urine samples were taken to see urine creatinine and netrin-1 levels. Datas derived from labaratory were evaluated Findings: In our study 42 of 70 study patients had acute renal injury and 28 patients did not have acute renal injury. In the patient group who had acute renal injury it is seen that blood netrin-1 and urine netrin-1 values were increased but it was not statistically significant. Results: We decided The Netrin-1 molecule which we considered as an early marker of AKI is affected from many parameters