Achillea millefolium L. bitkisinin Avrupa farmakopesi 7.0'a uygunluk açısından incelenmesi
Evaluation of the achillea millefolium L. for european pharmacopoeia 7.0.
- Tez No: 552649
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDEM YEŞİLADA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Achillea millefolium L, Asteraceae, Civanperçemi, Yarrow, Gayazulen, Achillea millefolium L, Asteraceae, Civanperçemi, Yarrow, Gayazulen
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fitoterapi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Achillea millefolium L., Türkiye'de ve dünyada yüzyıllardan beri halk arasında yara iyileştirici, idrar söktürücü, iştah açıcı ve menstrüel kanamaları düzenleyici olarak kullanılmaktadır (1). Bitkinin toprak üstü kısımlarının infüzyon, tentür, sıvı ekstre, total ekstre, oturma banyosu ve taze bitki yapraklarının sıkılmasıyla elde edilen suyun kullanılması olmak üzere çok çeşitli formlarda kullanımı vardır. (2) Avrupa, Asya ve Amerika başta olmak üzere Kuzey yarıkürenin ılıman iklim bölgelerinde geniş yayılış gösteren Achillea cinsi, dünya üzerinde 85'ten fazla tür (3) ile temsil edilmekte ve bu türlerin 25'i endemik olmak üzere 46 taksonu Türkiye'de yetişmektedir. (2) Achillea millefolium L. bitkisinin farmakolojik etkisi, esas olarak toprak üstü kısımlarının içerdiği uçucu yağında bulunan bileşiklerden ileri gelmektedir. % 0.2-1 oranında içerdiği uçucu yağda bulunan azulen (%6-19) bileşiklerinden olan gayazulen (2), Avrupa Farmakopesi' ne göre tür tayini için en önemli belirteçtir. Bu çalışmada Achillea millefolium L. bitkisinin botanik özellikleri, drog olarak kullanılan toprak üstü kısımlarının kimyasal içeriği, biyolojik aktivite çalışmaları ve tıbbi kullanımı ile ilgili bilgiler ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Piyasada 'Civanperçemi' adıyla satılan örnekler üzerinde Avrupa Farmakopesi 7.0'da belirtilen tüm analizler, her örnek için çalışılmıştır. Bu amaçla her örnek için makroskobik ve mikroskobik incelemeler, yabancı madde tayini, toplam kül tayini, HPTLC analizi, UV spektroskopisi deneyleri yapılmış ve 22 örneğin Avrupa Farmakopesi'nde belirtilen kriterlere uygunluğu incelenmiştir. Bitkinin uçucu yağında bulunması gereken gayazulen, kalitatif olarak HPTLC yöntemi ile her örnek için incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda; incelenen 22 örnekten 2 tanesinde gayazulen içeren mavi renkli uçucu yağ elde edildi ancak 1 tanesinde böcek tespit edildiği için drog olarak kabul edilmedi. Makroskobik incelemede; 2 örnek farklı cins bitki olarak tespit edildi ve 4 örnek toz/kaba parçalanmış bitki olduğu için yeterli veri elde edilemedi. Yabancı madde tayini deneyinde; 5 örnekte hayvansal kalıntılar bulundu ve drog olarak kabul edilmedi. Yapılan deneylerin ve incelemelerin sonucunda, sadece 14 no.lu örnek drog olarak kullanıma uygun bulundu.
Özet (Çeviri)
Achillea millefolium L. is used for centuries in traditional medicine for wound healing, diuretic, apetizer and menstruel disorders (1).. Aerial parts of the plant are used in a wide variety of forms, including infusion, tincture, liquid extract, total extract, hip bath and the use of water obtained by squeezing fresh plant leaves (2). The Achillea genus is widely distributed in the North hemisphere mostly in Europa, Asia and America includes more than 85 species have been recognized in this genus and 46 of those species which thrive in Turkey. 25 of these species are endemic (2). The pharmacological effect of the Achillea millefolium L. is mainly due to the compounds in the volatile oil as the azulene compounds (6-19%) (2). In tis study, the botanical properties of Achillea millefolium L., the chemical content of the aerial parts of the plant which used as medicines, biological activity studies and information about the use of medicinal indications are examined in detail. All analyzes in the European Pharmacopoeia 7.0, which are sold in the market under the name of 'Civanperçemi' have been studied for each sample. For this purpose, macroscopic and microscopic examinations, foreign matter determination, all ash determination, HPTLC analysis, UV spectroscopy tests were carried out for each sample and the compliance with the criteria specified in the European Pharmacopoeia of 22 samples was investigated. The azulen type compound called 'gayazulen' in the volatile oil obtained from the aerial parts of the Achillea millefolium L. plant is one of the important markers for species identification according to the European Pharmacopoeia. Gayazulen, which must be present in the essential oil of the plant, was examined qualitatively for each sample with HPTLC method. As a result of the study; in 2 of 22 samples examined, blue colored essential oil containing gayazulen was obtained however one of them was not examined as a drug because an insect was detected. On macroscopic examination; 2 samples were identifed as different genus and 4 samples were powder plant so sufficient data could not be obtained. In the foreign material determination test; 5 samples including animal residues and they were not examined as drugs. As a result of experiments and investigations only number 14 sample was evaluated as a drug.