The impact of lean practices on operational performance: An empirical study of Jordanian pharmaceutical companies
Yalın uygulamaların işlevsel performans üzerindeki etkisi: Ürdün ilaç şirketlerinin deneysel bir çalışması
- Tez No: 552744
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TURAN ERMAN ERKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: yalın üretim, tam zamanında, toplam kalite yönetimi, toplam üretken bakım, işletme performansı, lean production, just in time, total quality management, total productive maintenance, operational performance
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, yalın uygulamaların Ürdün ilaç şirketlerinin işlevsel performansı üzerindeki etkisini incelemektir. Yalın uygulamalar, maliyet ve atıkları azaltarak işlevsel verimlilik elde etmek, yüksek kaliteli ürünler üretmek ve müşteri memnuniyetini sağlamak için kullanılan yöntemlerdir. Bu bağlamda gerçekleştirilen bu tez çalışmasının amacına ulaşmak için, sorgulayıcı bir yöntem benimsenmiştir . Bu yöntemdeki birincil veriler, Ürdün ilaç şirketlerinde çalışan 118 personelden toplanmıştır. Ayrıca yalın uygulama ve işlevsel performans arasındaki ilişkiyi araştırmak için çoklu doğrusal regresyon analizi gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmanın bulguları, tam zamanında üç yalın uygulamanın, toplam kalite yönetiminin ve toplam üretken bakımın işlevsel performansla pozitif ve anlamlı bir ilişkiye sahip olduğunu göstermektedir. Ayrıca, bu çalışmanın bulguları yalın uygulamaların Ürdün ilaç şirketlerinin işlevsel performansını iyileştirdiğini göstermektedir. Bununla beraber, sonuçlar toplam kalite yönetiminin işlevsel performans ile güçlü bir öneme sahip olduğunu gösterirken, toplam üretken bakım ve tam zamanında toplam kalite yönetimine kıyasla daha az önemi olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The primary goal of this study was to study the impact of lean practices on the operational performance of Jordanian pharmaceutical companies. Lean practices are tools, methods working to achieve operational efficiency by reducing costs and wastes, achieve customer satisfaction, and produce high-quality products. Therefore, for achieving the objectives of this study, a questioner was adopted from several studies to conduct the study. The data were collected from 118 employees working in Jordanian pharmaceutical companies. In addition, multiple linear regression was conducted to investigate the relationship between lean practices and operational performance. the findings of this research indicate that three lean practices JIT, TQM, and TPM have a positive and significant relationship with operational performance. Moreover, the findings of this study suggest that lean practices have improved the operational performance of Jordanian pharmaceutical companies. In addition, the results show that total quality management has a strong significance with operational performance while total productive maintenance and just in time have less significance compare to total quality management.