Küreselleşmenin kamu borçlarına olan etkisi: Seçilmiş OECD ülkeleri üzerine ampirik bir analiz
The impact of globalisation on public debt: An empirical analysis of selected OECD countries
  1. Tez No: 1013975
  2. Yazar: ENES BEYAZYÜZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMRA AYDOĞDU BAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Ampirik analiz, Borçlar, Kamu borçları, Küreselleşme, OECD ülkeleri, Empirical analysis, Debts, Public debts, Globalization, OECD countries
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Finans Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, küreselleşmenin kamu borçları üzerindeki etkisini çok boyutlu bir perspektifle incelemektedir. Küreselleşmenin ekonomik, siyasal ve kurumsal yönleri ülkelerin mali yapılarında önemli dönüşümlere yol açmakta; özellikle kamu borçlanmasının düzeyi, sürdürülebilirliği ve ekonomik göstergeleri bu süreçten doğrudan etkilenmektedir. Çalışmanın temel amacı, küreselleşme sürecinin kamu borç stokunu hangi mekanizmalar üzerinden etkilediğini açıklamak ve bu ilişkinin ülkelerin yapısal özelliklerine bağlı olarak nasıl farklılaştığını ortaya koymaktır. Kuramsal çerçevede küreselleşmenin devletin rolünü nasıl yeniden şekillendirdiği, kamu borçlanmasının devletin mali davranışlarında nasıl değişiklikler meydana getirdiği incelenmiştir. Bataka (2023), Kablamacı (2018), Waheed (2017), Pyeman vd. (2016) ve Pirtea ve Nicolescu (2013) gibi öncü çalışmalar temel alınarak, küreselleşme ile kamu borçlanması arasındaki ilişkinin literatür altyapısı analiz edilmiştir. Bu literatür, küreselleşmenin devlet üzerinde hem mali disiplin baskısı hem de sosyal harcama gereksinimlerini artıran karşıt etkiler yaratabileceğini göstermektedir. Ampirik bölümde, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD: Organisation for Economic Co-operation and Development) ülkelerine ait küreselleşme göstergeleri, kamu borç stoku ve ilgili makroekonomik değişkenlerden oluşan panel veri seti kullanılmıştır. Serilerin yapısal özelliklerini belirlemek amacıyla yatay kesit bağımlılığı ve ikinci nesil birim kök testleri uygulanmıştır. Değişkenler arasındaki dinamik ilişkilerin analizinde heterojen panel veri modeli kullanılmıştır. Heterojen panel veri modelinde kullanılan Ortak Korelasyonlu Etkiler Ortalama Grup Tahmincileri (CCE-MG: Common Correlated Effects – Mean Group) ve Genişletilmiş Ortalama Grup Tahmincisi (AMG: Augmented Mean Group)'den elde edilen sonuçlar bir bütün olarak ele alındığında, işsizlik oranı ile kişi başına Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) değişkenlerinin, panelin genelinde kamu borçlanması üzerinde istatistiksel açıdan belirleyici olduğu görülmektedir. Buna karşın, KOF Küreselleşme Endeksi (KOF: KOF Swiss Economic Institute Index) ve doğrudan yabancı yatırımların panel düzeyinde kamu borçlanması üzerinde anlamlı bir tesiri bulunmadığı belirlenmiştir. Her iki yöntemden elde edilen sonuçların birbiriyle yüksek düzeyde paralellik göstermesi, ulaşılan bulguların metodolojik bakımdan tutarlı olduğunu göstermektedir. Analiz sonuçları, ülkelerin kamu borçlanmasına verdikleri tepkinin yalnızca küreselleşme düzeyine değil, aynı zamanda kurumsal kapasite, mali kuralların uygulanabilirliği ve bütçe yönetiminin etkinliği gibi parametrelere bağlı olduğunu ortaya koymaktadır. Bu nedenle küreselleşmenin kamu borçlarına ilişkin etkisi tek yönlü değildir; ülkelerin yönetişim kalitesi ve mali gelenekleri bu ilişkinin niteliğini belirleyen temel unsurlardır.
Özet (Çeviri)
This study examines the impact of globalisation on public debt through a multidimensional perspective. The economic, political, and institutional facets of globalisation induce significant transformations in countries' fiscal structures; in particular, the level and sustainability of public borrowing, as well as indicators of economic, are directly influenced by this process. The primary objective of the study is to elucidate the mechanisms by which globalisation affects public debt stocks and to demonstrate how this relationship varies across countries' structural characteristics. Within the theoretical framework, the study investigates how globalisation reshapes the state's role and how public borrowing alters governments' fiscal behaviour. Drawing on seminal and contemporary works such as Bataka (2023), Kablamacı (2018), Waheed (2017), Pyeman et al. (2016), Pirtea and Nicolescu (2013), the literature on the nexus between globalisation and public debt is analysed. This literature indicates that globalisation may exert opposing pressures on the state, simultaneously necessitating fiscal discipline and increasing social spending requirements. In the empirical section, a panel dataset comprising globalisation indicators, public debt stocks, and relevant macroeconomic variables for OECD countries is used. To determine the structural properties of the series, cross-sectional dependence and second-generation unit root tests are applied. To analyse the dynamic relationships between the variables, we utilised a heterogeneous panel data model. When the results obtained from the CCE-MG and AMG used within the a heterogeneous panel data model framework are evaluated as a whole, findings reveal that the unemployment rate and GDP per capita variables are statistically significant in explaining public debt across the general panel. In contrast, it was determined that the KOF Index and foreign direct investment do not have a significant impact on public debt at the general panel level. The high degree of alignment between the results obtained from both estimators demonstrates that the findings are methodologically consistent. The results of the analysis demonstrate that countries' responses to public borrowing depend not only on the level of globalisation but also on institutional capacity, the enforceability of fiscal rules, and the efficiency of budget management. Consequently, the impact of globalisation on public debt is not unidirectional; the quality of governance and countries fiscal traditions are the fundamental determinants of this relationship.