Mide kanserli hasatalarda serum endostatin düzeyi
Serum endostatin level in patients with gastric cancer
  1. Tez No: 175252
  2. Yazar: KÜRŞAT KARADAYI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET AKGÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Mide kanseri, anjiogenez, anjiogenez inhibitörleri, endostatin, antineoplastik ajanlar 36, Gastric cancer, angiogenesis, angiogenesis inhibitors, endostatin, antineoplastic agents. 37
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
ÖZET Mide Kanserli Hastalarda Serum Endostatin Düzeyi Mide kanseri günümüzde en sık görülen ikinci kanser türüdür. Mide kanseri agresif seyirli bir tümör olup sıklıkla ileri evrede tanı konabilmektedir. Halen en etkili tedavisi cerrahidir. Radyoterapi ve kemoterapinin etkinliği sınırlıdır. Önceden oluşmuş kılcal damarlardan yeni kan damarların oluşması olarak da bilinen anjiogenez hem fizyolojik hem de patolojik süreçlerde rol oynar. Endostatin, kollajen XVIII'in karboksi terminalinden 20 kilodaltonluk bir internal fragmandır ve endojen anjiogenez inhibitörüdür. Amacımız mide kanserli hastalarda serum endostatin seviyesini ölçmek, bunun hastanın klinikopatolojik özellikleri ile olan ilişkisini araştırmaktır. Çalışmaya Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Onkoloji Bilim Dalı'nda yürütülmüştür. Çalışmamızda mide adenokanserli hastalarda endostatin düzeyleri preoperatif periferik venöz kan örneklerinden ayrıştırılan serumlarda ELISA yöntemi ile ölçülmüş, bu düzeyler ile hastaların yaş, cins, tümör lokalizasyonu, tümör invazyon derinliği, lenf nodu tutulumu, uzak metastaz, hastalığın evresi, grade, h.pilori, intestinal metaplazi, atrofi, tümör belirteçleri (Cal9.9, CEA, Ca 72.4) ile ilişkisi araştırılmıştır. Vaka grubunda 85, kontrol grubunda 60 olmak üzere araştırmaya toplam 145 olgu alınmıştır. Endostatin düzeyleri çalışma grubunda kontrol grubuna göre anlamlı ölçüde düşük ve subgrup analizinde T4 tümörlerde diğer T gruplarına göre anlamlı ölçüde yüksek bulunmuştur. Sonuç olarak endostatin seviyeleri mide kanserli hastalarda lokal invazyonun saptanmasında ve cerrahi tedavinin planlanmasında yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Serum Endostatin Level in Patients with Gastric Cancer Gastric cancer is currently the second, most common cancer encountered. It is an aggressive tumor and commonly diagnosed at late stages. Currently, the treatment of choice is surgical. Radiotherapy and chemotherapy has limited effectiveness. Angiogenesis, which known as the development of new blood vessels from previously formed capillaries, plays a role in both physiological and pathological processes. Endostatin is 20 kilo Dalton internal fragment from the carboxyl terminal of collagen XVIII and is an endogenous angiogenesis inhibitor. Our aim in this study is to measure endostatin levels, thus investigating its relationship with the clinicopathological characteristics of the disease. The study was carried out in Surgical Oncology Department of Ankara University School of Medicine. Endostatin levels of patients with gastric cancer were measured using ELISA technique. The serum obtained from preoperative peripheral blood samples. The levels of endostatin were compared with age, sex, tumor localization, tumor invasion depth, grade, lymphatic involvement, distant metastasis, stage, H.pylori presence, intestinal metaplasia, atrophy and tumor marker levels (Ca 19.9, CEA, Ca 72.4) of the patients. 145 cases were included to the study, 85 of which are being the patients and 60 are the control group. Endostatin levels were found to be significantly lower in patient group when compared to the control group. The subgroup analysis revealed an increase in T4 tumors when compared to the other T groups. To conclude; endostatin levels may be helpful in detection of local invasion in gastric cancer and planning of surgical management.