Kinetics of olive oil hydrolysis by free and immobilized Candida rugosa lipase
Serbest ve tutuklanmış Candida rugosa ile zeytinyağı hidrolizinin kinetiği
- Tez No: 55285
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ZERRİN SÖYLEMEZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: olive oil, Candida rugosa lipase, hydrolysis, immobilization w
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET SERBEST VE TUTUKLANMIŞ CANDIDA RUGOSA LİPAZI İLE ZEYTİNYA?I HİDROLİZİNİN KİNETİ?İ FADILO?LU, Sibel Doktora Tezi, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Zerrin SÖYLEMEZ Eylül 1996, 93 sayfa Lipazla katalizlenen zeytinyağı hidrolizi yağ-su emülsiyonunda çalışıldı. Ticari enzim preparatında saf lipaz %1.1 miktarında bulundu. Monomerik enzimin molekül ağırlığı 56 000 Dalton olarak belirlendi. Oluşan yağ asitlerinin miktarı 1 1 ug / mi enzim derişimine kadar lineerdi. Özgül enzim aktivitesi %25 (h/h) zeytinyağı derişiminde 25 mM fosfat tamponu, pH 7.0 içerisinde ve 37 °C de 2037 ünite / mg enzim idi. Hidrolitik reaksiyon 3472 ünite / mg enzim olarak belirlenen maksimum hız ve %16.7 (h/h) K", değerleri ile Michaelis-Menten kinetiğine uyum gösterdi. Maksimum aktivite pH 7.0, iyonik gücü düşük tampon, 25 mM ve 40 °C de elde edildi. Enzim 1 -etil -3 - (3-dimetilaminopropil ) karbodiimid ve o-fitaldialdehid tarafından iki aşamalı inhibe oldu. Candida rugosa lipazı iki yöntemle tutuklandı. Poliakrilamid jel içerisinde tutuklanan ve selit üzerine adsorbe edilen enzimin optimum pH' sı ve optimum sıcaklığı benzer şekilde etkilenip, sırası ile 6.5, 45 °C olarak değişti. Poliakrilamid jel içerisine tutuklanan enzim aktivite kaybına uğradı. Tutuklanmış enzim zeytinyağına kıyasla tribütirin ile daha yüksek aktivite verirken, aynı şartlarda serbest enzimle zeytinyağı daha yüksek tepkime hızı verdi. Selit üzerine adsorpsiyon ile yapılan yöntemde enzim miktarı yüksek tutuldu (20 mg protein / gr selit). Lipaz moleküllerinin yan yana tekli tabaka oluşturarakadsorbe olmaları durumunda 1 gr selıt üzerinde 0.7 m2 yüzey kaplayacakları ve bu yüzeyin selit yüzey alanından az olduğu hesaplandı. Selit ile tutuklanmış enzim preparatının özgül aktivitesi serbest enzim aktivitesinden düşüktü (tj = 0.90 ). Optimum şartlarda 12 saatlik sürede %90 hidroliz sağlandı. Tekrarlamalı kullanımda kalan aktivitenin düşük olduğu bulundu. Selit üzerine adsorplanan lipaz, poliakrilamid ile tutuklanan enzimden daha yüksek aktivite verdi. Anahtar kelimeler : zeytinyağı, Candida ruaosa lipazı, hidroliz, tutuklama vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT KINETICS OF OLIVE OIL HYDROLYSIS BY FREE AND IMMOBILIZED CANDIDA RUGOSA LIPASE FADILO?LU, Sibel Ph.D. in Food Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Zerrin SÖYLEMEZ September 1996, 93 pages Lipase catalyzed hydrolysis of olive oil has been studied in oil- in-water emulsion. The fraction of pure lipase in the commercial enzyme preparation was 1.1 %. The molecular weight of monomeric enzyme was determined as 56 000 Daltons. The amount of fatty acids produced was linearly proportional to an enzyme concentration up to 11 ug enzyme/ml. The specific enzyme activity was 2037 units/mg enzyme, at 37°C in 25 mM phosphate buffer, pH 7.0 at 25 % (v/v) olive oil concentration. The hydrolytic reaction obeys Michaelis-Menten kinetics with Vm3vann and Kmanri of 3472 units/mg enzyme and 16.7 %, v/v (0.457 M), respectively. Maximum activity was obtained at pH 7.0, at low buffer ionic strength, 25 mM and 40°C. The enzyme was found to be inhibited by 1-ethyl-3-(3-dimethylaminopropyl)carbodiimide and o- phthaldialdehyde in a biphasic manner. Candida rugosa lipase was immobilized by two techniques. Entrapment in polyacrylamide gel and adsorption onto celite changed the optimum pH and optimum temperature in the same manner being 6.5 and 45°C, respectively. Entrapment in polyacrylamide gel resulted in large losses of lipase activity. Immobilized lipase exhibited higher productivity toward tributyrin compared to olive oil whereas free enzyme gave higher rate when olive oil was the substrate under the same experimental conditions. mThe enzyme loading used for adsorption on celite was high, being 20 mg protein/gr celite. Adsorption of lipase in a side-on fashion is calculated to give a monolayer at approximately 0.7 my gr celite which is less than the surface area of celite. The specific activity of celite immobilized lipase preparation was lower than that of free enzyme (i\ = 0.90). Under optimum experimental conditions 90 % hydrolysis was reached at 12 hours reaction time. The activity retained was found to be low during repetitive use. Lipase adsorbed on celite gave higher activity compared to polyacrylamide gel entrapped enzyme.