Büyüme faktörleri içeren fibrin ağının kemik rejenerasyonuna etkisinin histolojik olarak değerlendirilmesi
Histological evaluation of the effect of growth factors in fibrin network on bone regeneration
- Tez No: 552902
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR YALÇIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kemik Rejenerasyonu, Büyüme Faktörleri, Kemik Ogmentasyonu, Fibrin Ağı, Trombosit Konsantrasyonu, Bone Regeneration, Growth Factors, Bone Augmentation, Fibrin Network, Platelet Concentration
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Oral İmplantoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Diş kaybını mütakiben alveolar kemikte rezorpsiyon meydana gelmektedir. İmplantasyon öncesi uygun kemik miktarının elde edilebilmesi için çeşitli ogmentasyon işlemleri gerekebilmektedir. Kemik ogmentasyonlarında kullanılan biyomateryaller, yeni oluşacak kemiğin hacmini, kalitesini ve rejenerasyonun süresini etkilemektedir. Otojen greftin hala altın standart olarak kabul edilmesine rağmen gelişen teknoloji ile birlikte alternatif olarak yarı sentetik ve sentetik greft materyalleri geliştirilmiştir. Osteokondüktif özelliklerinin iyi olmasına rağmen bu greftlere osteoindüktif ve osteojenik özellikler katabilmek için son yıllarda büyüme faktörleri ve büyüme faktörleri içeren trombosit konsantrasyonları ile kombine kullanımları yaygınlaşmaya başlamıştır. Bu çalışmanın amacı, bir sentetik greft ve trombosit konsantrasyonu kombinasyonu olan mineralize plazmatik matriksin (MPM) kemik rejenerasyonuna etkisini ve otojen grefte alternatif olup olamayacağını araştırmaktır. İki guba ayrılan 6 adet koyunda 12 tibia kemiği kullanılarak 6 mm çapında kritik boyutlu defektler oluşturulmuş, bu defektlere MPM, trombositten zengin fibrin (PRF) + beta trikalsiyum fosfat (β-TCP), β-TCP ve otojen greft yerleştirilmiştir. Bir grup kontrol amacıyla boş bırakılmıştır. 3 ve 6 haftalık iyileşme sürelerinin ardından alınan örneklerde yeni oluşan kemik, rezidüel greft miktarları ile doku yanıtı parametreleri histolojik ve histomorfometrik olarak değerlendirilmiştir. Hem erken hem de geç dönem sonuçlarına göre en yüksek yeni oluşan kemik miktarı otojen greft grubunda bulunurken MPM grubu sonraki en yüksek değerleri vermiştir. En az rezidüel greft materyali miktarları da yine MPM grubunda elde edilmiş olup, doku yanıtı skorları anlamsız dercede düşük bulunmuştur. MPM' nin biyouyumluluğu yüksek ve yeni kemik oluşumuna katkı sağlayan bir biyomateryal olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Alveolar bone resorption occurs following loss of tooth. Various augmentation procedures may be required to obtain the appropriate amount of bone before implantation. Biomaterials which are used in bone augmentations affect the volume, quality and regeneration duration of the newly formed bone. Although autogenous graft is still the gold standard, semi-synthetic and synthetic graft materials have been developed as an alternative with thriving technology. Despite the good osteoconductive properties, combined use of platelet concentrations with growth factors and growth factors has been widespread in recent years to provide osteoinductive and osteogenic properties of these grafts. The aim of this study is to investigate the effect of mineralized plasmatic matrix (MPM) which is a combination of synthetic graft and platelet concentration, on bone regeneration and whether it could be an alternative to autogenous graft. Critical size defects in 6 mm size were created on the 12 tibia bones of 6 sheeps and diveded in two groups. The defects were filled with MPM, platelet rich fibrin (PRF) + beta tricalcium phosphate (β-TCP), β-TCP and autogenous graft. One defect was left empty as control group. After 3 and 6 weeks healing periods new bone formation, residual graft amounts and tissue response parameters were evaluated histologically and histomorphometrically. According to both early and late results the highest amount of newly formed bone was found in the autogenous graft group, while the MPM group gave the next highest values. Residual graft material amounts were also obtained least in the MPM group and tissue response scores were found insignificant. As a result, MPM is a biomaterial with high biocompatibility and contributes the new bone formation.