Alt gömülü 20 yaş diş çekimlerinde konsantre büyüme faktörü ve trombositten zengin fibrinin postoperatif ağrı, ödem ve iyileşme üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of concentrated growth factor and platelet-rich fibrin on postoperative pain, edema and recovery in extractions of sub-embedded wisdom teeth
- Tez No: 848269
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜGE ÇINA
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Gömülü alt 20 yaş dişi, Trombositten Zengin Fibrin (TZF), Konsantre Büyüme Faktörü (KBF), Postoperatif Ödem, Postoperatif Ağrı, Yara İyileşmesi, Impacted lower wisdom tooth, Platelet Rich Fibrin (PRF), Concentrated Growth Factor (CGF), Postoperative Edema, Postoperative Pain, Wound Healing
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Gömülü alt 20 yaş dişlerinin çekimi ağız, diş ve çene cerrahisinde en sık uygulanan cerrahi işlemlerdendir. Bu cerrahi işlemde genellikle; bir dizi fizyolojik, hücresel yanıtı uyaran bir travma oluşur. Bu durum trismus, ödem ve ağrı gibi postoperatif semptomların ortaya çıkışını sağlar. Bu komplikasyonların azaltılmasına yönelik çeşitli yöntemler uygulanmaktadır. Bu etkilerin azaltılması amacı ile kullanılan yöntemlerden biri de TZF-KBF gibi otolog kan ürünleridir. Çalışmamızda TZF'ye göre daha zengin büyüme faktörleri içeren ve daha yoğun fibrin yapısı olan KBF'nin, postoperatif ağrı, ödem ve yara iyileşmesi üzerindeki etkilerinin, TZF'ye göre farkını incelemek amaçlanmıştır. Çalışmamızda 2021 Aralık – 2022 Aralık yılları arası Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı'nda kayıt altına alınan bilateral gömülü alt yirmi yaş dişi cerrahisi yapılmış, 18 yaş üstü 30 hastanın bilgileri, formları ve röntgenleri kullanılmıştır. Çalışmamızda ağrının değerlendirilmesi, postoperatif 2. Ve 7.günlerde VAS ile ödemin değerlendirilmesi postoperatif 2. ve 7. Günlerde; hastaların, tragus-ağız köşesi, tragus-pogonion ve lateral göz köşesi-angulus mandibula arası mesafelerin ölçülmesiyle, yara iyileşmesinin değerlendirilmesi postoperatif 7. günde LTH yara iyileşme indeksiyle yapılmıştır. Sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Çalışmamızda KBF ve TZF uygulamasının yara iyileşmesine, postoperatif ödeme ve postoperatif ağrıya olan etkileri incelendiğinde; istatistiksel olarak KBF' nin TZF' den yara iyileşmesinde daha iyi sonuçlar verdiği ve ağrıyı daha fazla azalttığı saptanmıştır. Postoperatif ödem üzerinde ise KBF'nin TZF' den istatistiksel olarak farklı olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Extraction of impacted lower wisdom teeth is one of the most common surgical procedures in oral, dental and maxillofacial surgery. This surgical procedure usually involves trauma that stimulates a series of physiologic, cellular responses. This leads to postoperative symptoms such as trismus, edema and pain. Various methods have been applied to reduce these complications. One of the methods used to reduce these effects is autologous blood products such as PRF-CGF. In our study, we aimed to investigate the effects of CGF, which contains richer growth factors and has a denser fibrin structure compared to PRF, on postoperative pain, edema and wound healing compared to PRF. In our study, the information, forms and X-rays of 30 patients over the age of 18 who underwent bilateral impacted lower wisdom tooth surgery between December 2021 and December 2022 at Süleyman Demirel University Faculty of Dentistry, Department of Oral, Dental and Maxillofacial Surgery were used. In our study, pain was evaluated by VAS on postoperative days 2 and 7, edema was evaluated by measuring the distances between the tragus and the corner of the mouth, tragus and pogonion, and lateral eye corner and angulus, and wound healing was evaluated by LTH wound healing index on postoperative day 7. The results were evaluated statistically. In our study, when the effects of CGF and PRF application on wound healing, postoperative edema and postoperative pain were examined; it was found that CGF gave better results in wound healing and reduced pain more than PRF. It was found that CGF was not statistically different from PRF on postoperative edema.