Sol meme kanserlerinde cilt ve çok yapraklı kolimatör arasındaki mesafenin değiştirilmesiyle elde edilen volumetrik ayarlı ark terapi planlarının karşılaştırılması
Comparison of volumetric modulated arc therapy plans obtained by changing the distance between the skin and multi-leaf collimator (MLC) in left side breast cancer
  1. Tez No: 552920
  2. Yazar: BERAT TUĞRUL UĞURLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE BİLGE BECERİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Meme, YAAT, Sanal Bolus, Fall-off, Breast, IMAT, Virtual Bolus, Fall-off
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Onkoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Uğurlu, B.T. (2018). Sol meme kanserlerinde cilt ve çok yapraklı kolimatör arasındaki mesafenin değiştirilmesiyle elde edilen volumetrik ayarlı ark terapi planlarının karşılaştırılması. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Fiziği ABD. Yüksek Lisans. İstanbul. Bu tez çalışmasında serbest nefesli ileri evre sol meme kanserli hastaların yoğunluk ayarlı ark terapi (YAAT) tedavi planlarında sanal bolus yardımı ile fall-off bırakılmasının doz dağılımına etkisinin araştırılması amaçlandı. Öncelikle 15 farklı hasta için bilgisayarlı tomografi (BT) görüntüleri üzerinde sanal bolus kullanılmadan 4 alanlı YAAT planları oluşturuldu. Ardından 0,5 cm, 1 cm, 1,5 cm ve 2 cm sanal bolus kullanılarak fall-off bölgesi de ışınlanan hacime dahil edildi. Sanal bolus kaldırılarak planların doz hesabı yapıldı. Oluşturulan planlar ilk olarak dose volume histogram (DVH) üzerinden karşılaştırıldı. Elde edilen sonuçların doğruluklarını kontrol etmek amacıyla rando fantom üzerinde temoluminesans dozimetre (TLD) kullanarak referans noktalarda dozimetrik ölçümler gerçekleştirildi. Dozimetrik ölçümler neticesinde elde edilen veriler tedavi planlama sisteminde (TPS) elde edilen veriler ile karşılaştırıldı. Çalışmanın sonuçları değerlendirildiğinde 0,5, 1 ve 1,5 cm sanal bolus kullanımının doz dağılımını değiştirmediği, 2 cm sanal bolus kullanımının doz dağılımını değiştirdiği; TLD ile yapılan ölçümlerin sonuçları ile TPS sonuçlarının birbirleriyle uyumlu olduğu görülmüştür. Çalışmanın sonucunda, serbest nefesli YAAT tedavi planları hazırlanırken sanal bolus kullanılarak fall-off bırakılmasının uygun olduğu görüşüne varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ugurlu, B.T. (2018). Comparison of volumetric modulated arc therapy plans obtained by changing the distance between the skin and multi-leaf collimator (MLC) in left side breast cancer. İstanbul University, Institute of Health Science, Department of Basic Oncology. Master of Science Thesis. Istanbul. 2018. In this thesis, the effect of creating a fall-off region with the help of virtual bolus in intensity modulated arc therapy (IMAT) plans of patients with free-breathing advanced left side breast cancer was investigated. First of all, 4-field IMAT plans were created without using a virtual bolus on computerized tomography (CT) images of 15 patients. Then, the fall-off volume was included in the irradiated region using 0.5 cm, 1 cm, 1.5 cm, and 2 cm virtual boluses. After the virtual bolus was removed, dose of the radiotherapy (RT) plans were calculated. The generated plans were compared through the dose volume histogram (DVH). Dosimetric measurements were performed using a temoluminescent dosimeter (TLD) on rando phantom to check the accuracy of the results obtained in treatment planning system (TPS). The data obtained on the basis of the dosimetric measurements were compared with the data obtained in TPS. When the results of the study were evaluated, it has been seemed that use of 0.5, 1, and 1.5 cm virtual bolus did not change the dose distribution and use of 2 cm virtual bolus changed the dose distribution; While the results of TLD measurements and TPS results are consistent with each other. As a result of the study, it was concluded that it would be appropriate to create fall-off region using virtual bolus when preparing free-breathing IMAT treatment plans.