Multipl sklerozda kinezyofobinin fonksiyonel düzey ve yaşam kalitesine etkisi
The effect of kinesiophobia on functional level and quality of life in multipl sklerosis
  1. Tez No: 552931
  2. Yazar: PINAR ERİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT TERZİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Nöroloji, Physiotherapy and Rehabilitation, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Kinezyofobi, Multipl Skleroz, Ağrı, Yaşam kalitesi, Denge, Düşme, Egzersiz kapasitesi, Aktivite düzeyi, Yorgunluk, The kinesiophobia, Multiple Sclerosis, Pain, Life quality, Balance, Fall, Exercise capacity, Activity level, Fatigue
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Bu çalışma Multipl Skleroz (MS) hastalarında kinezyofobinin fonksiyonel düzey ve yaşam kalitesiyle ilişkisini araştırmak için planlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu çalışma Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'nde 30 Eylül- 5 Aralık 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini, Nöroloji Anabilim Dalı MS Polikliniğinde kayıtlı olan MS hastaları ve gönüllü sağlıklı bireyler oluşturmuştur. Verilerin elde edilmesi aşamasında araştırmacı tarafından konu ile ilgili literatür incelenerek geliştirilmiş bilgi formu (Ek 1), BDÖ (Ek 2), UFAA-KF (Ek 3), YŞÖ (Ek 4), YEÖ (Ek 5), SF-36(Ek 6), VAS (Ek 7), McGill (Ek 8), TKÖ (Ek 9), FIS-I (Ek 10) ve EDSS puanlarına ek olarak performansa dayalı 6 DYT uygulanmıştır. Veri toplama aracının kapsam geçerliliği için uzman görüşü alınmıştır. Çalışmadaki veriler IBM SPSS.22 paket programıyla analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde; tanımlayıcı istatistikler, T testi, Mann-Whitney U testi, Kruskal-Wallis H testi, Pearson correlation testi kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan hasta ve sağlıklı bireylerdeki ağrı ve yorgunluğun kinezyofobiyle ilişkili olduğu bulundu. Hastalarda kinezyofobinin yaşam kalitesinin birçok parametresini etkilediği, sağlıklılarda ise yaşam kalitesinin fiziksel fonksiyonunu etkilediği bulundu. Denge ve düşme ile kinezyofobi ilişkili bulundu. Sonuç: MS hastalarında ağrı ve yorgunluk başta olmak üzere fonksiyonel durum kinezyofobiyle ilişkilidir. Aynı zamanda kinezyofobinin artması yaşam kalitesini etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was planned to investigate the relationship between kinesiophobia and functional quality and quality of life in MS patients. Materials and Method: The investigation was carried out in Samsun Ondokuz Mayıs University Research Hospital between September 30 and December 5, 2018. The participants of the study was composed of MS patients who were registered in Neurology Polyclinic and healthy voluntary people. In the stage of obtaining data, the researcher developed an information form by examining the literature on the subject (Appendix 1), BDI (Appendix 2), UFAA-KF (Appendix 3), YŞÖ (Appendix 4), NOS (Appendix 5), SF-36 (Appendix 6), VAS (Appendix 7), McGill (Appendix 8), TKÖ (Appendix 9), FIS-I (Appendix 10) and EDSS scores in addition to performance-based 6MWT was applied. Expert opinion was obtained for the scope validity of the data collection tool. The data in the study were analyzed with IBM SPSS.22 package program. In the evaluation of the data; Descriptive statistics, T-test, Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis H test, Pearson correlation test were used. Results: Pain and fatigue in patients and healthy individuals were found to be related to kinesiophobia. It was found that kinesiophobia affected many parameters of quality of life and the quality of life affected the physical function of the patients. Balance and fall were found to be associated with of kinesiophobia. Conclusion: In MS patients, functional status, especially pain and fatigue, is related to kinesiophobia. At the same time, increased kinesiophobia affects the quality of life.