Geopolitical curse and states born to be failed: A case study of Iraq and Bosnia
Jeopolitik lanet ve çökmek için doğmuş devletler: Bir vaka analizi olarak Irak ve Bosna
- Tez No: 552967
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ ERİŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Irak, Bosna, başarısız devlet, yapısalcı realizm, Iraq, Bosnia, failed state, structural realism
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Başarısız devletler, küresel güvenlik alanında merkezi bir mesele haline gelmiştir. Son yıllarda uluslararası kabul görmüş devletlerin sayısında çarpıcı bir artış olmuştur. Özellikle SSCB'nin dağılmasının ardından birçok ülke bağımsızlıklarını ilan etmiştir. Batılı politika yapıcılar, Soğuk Savaş'ın sona ermesi ve demokratikleşme ve küreselleşmenin yayılmasıyla birlikte dünyanın daha huzurlu hale geleceğini iddia ettiler. Ancak, Orta Doğu ve Batı Balkanlar gibi bazı bölgeler istikrarsız kalmaya devam etti. Küresel düzeni koruyan merkezi bir otoritenin yokluğunda, bu bölgeler sürekli çatışmaların odağı haline geldi. Yukarıda anlatılanlar ışığında, bu çalışma Irak ve Bosna'daki sürekli çatışmaların, devletin başarısızlığı üzerindeki etkisini ve savaş sonrası koşulları şekillendiren büyük güçlerin rolünü ortaya çıkarmayı hedeflemektedir. Çok Benzer Sistemler Tasarımı yöntemi kullanılarak yapılan bu inceleme, her iki devletin de tipik bir başarısız devletin özelliklerine sahip olduğunu, fakat Bosna'nın AB üyelik sürecinin hızlandırılması nedeniyle Irak'a kıyasla daha istikrarlı bir yapıya kavuştuğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Failed states are fast becoming a central issue in the field of global security. In recent years, there has been a dramatic increase in the number of internationally recognized states. Especially, following the dissolution of USSR, numerous states have declared their independence. Western policymakers have claimed that the end of Cold War and spread of democratization and globalization would make the world more peaceful. Yet, some specific areas like Middle East and Western Balkans have remained unstable. In the absence of a central authority that maintains the global order, these regions have become the focus of permanent conflicts. In view of above, this study aims to explore the impact of permanent conflicts on state failure and the role of great powers that shaped post-war conditions in Iraq and Bosnia. The examination of these cases via using Most Similar Systems Design method has showed that while they both share some certain characteristics of a typical failed state, Bosnia, today is more stable relative to Iraq owing to acceleration of the process of the EU membership.