Marka sadakatinin tüketicinin satın alma karar süreci ile ilişkisi: Konya ili hazır giyim pazarı örneği
Relationship between brand loyalty aand purchasing decision process: Konya province garment market case
- Tez No: 552966
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYNUR AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka, marka tercihi, müşteri, müşteri davranışı, satın alma karar süreci, Brand, brand preference, consumer, consumer behaviors, purchase decision process
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Son yıllarda yaşanılan; hızlı nüfus artışı, yaşam standartlarının gelişimi, moda kavramının kişiler üzerindeki gücü, reklamların tüketim kültüründe etkili bir araç olarak kullanılması ve ürünlere kolay erişim sağlanması markanın önemini artırmıştır. Markaya verilen önemin artmasıyla birlikte işletmeler müşterilerini memnun edecek yöntemler bulma arayışına girmiştir. Tüketici sadakatini güçlendirmek isteyen firmalar kişilerin tutum ve davranışlarının özünde var olan sebepleri araştırma gereksinimi duymuştur. Küresel rekabetin yoğun bir şekilde hissedildiği günümüzde ürünleri rakiplerinden ayrıştıran ve ürünlerin tüketici zihninde kalıcılığını sağlayan en önemli husus marka kavramıdır. Araştırma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde marka ile ilgili kavramlar açıklanmıştır. İkinci bölümde, tüketici satın alma karar sürecinde etkili olan faktörler ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise, katılımcılara satın alma kararlarında etkili olan hususlara ve marka sadakatine yönelik sorular yönetilmiştir. Veri toplama aracı olarak anket tekniğinden faydalanılmıştır. Katılımcıların verdiği cevaplar sonucunda edinilen bilgiler SPSS programında analiz edilerek yorumlanmıştır. Tüketicilerin marka sadakati oluşumunda ürünün kalitesinin, fiyatının ve duruşunun etkili olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years; rapid population growth, the development of living standards, the power of the concept of fashion on individuals, the use of advertising as an effective tool in the consumption culture and easy access to products have increased the importance of the brand. With the increase in the importance given to the brand, businesses have been searching for ways to satisfy their customers. Firms wishing to strengthen consumer loyalty need to investigate the root causes of people's attitudes and behaviours. In today's world where global competition is strongly felt, the most important issue that distinguishes products from its competitors and ensures the permanence of products in the consumer mind is the brand concept. The research consists of three parts. In the first section, the concepts related to the brand are explained. In the second part, the factors that affect the consumer purchasing decision process are discussed. In the third part, question were asked to the participants about the issues that affect the purchasing decisions and brand loyalty. Survey technique was used as data collection tool. The information obtained as a result of the responses of the participants were analysed and interpreted in SPSS program. It is considered that the quality, price and stance of the product are effective in the formation of brand loyalty of consumers.