Posterior temporal-parietal-oksipital bölgede epileptiform deşarj (keskin, diken dalga) aktivitesi olan hastaların klinik ve elektroensefalografik olarak incelenmesi
Clinical and electroencephalographic investigation of patients with epileptiform discharge (sharp, spike wave) activities in posterior temporal-parietal-occipital region
  1. Tez No: 552996
  2. Yazar: REYHAN SÜRMELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET VEYSİ DEMİRBİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: EEG, epilepsy, behavior disorder, epileptiform anomalies in post TPO region
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektronörofizyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Bu çalışmada, posterior serebral lokalizasyonda epileptiform anomali saptanan olguların epilepsisi olanlarda epilepsinin tipi ve etiyolojisi, epilepsi dışı nedenlerle inceleleme yapılan hastalarda farklı klinik tabloların saptanması ve oranlarının irdelenmesi amaçlanmışır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 2014-2015 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı, Çocuk Nörolojisi EEG Laboratuvarında en az bir kez EEG kaydı olan 3500 olgu değerlendirilmiştir. EEG tetkikleri uygun şartlar sağlanmış bir ortamda, en az 2 saat süreyle ve bunun en az 90 dakikası uyku aktivitesi olacak şekilde yapılmıştır. Tüm olgular içerisinde 1518 hastada epileptiform aktivite saptanmış olup 370'inde posterior temporo-parieto-oksipital (post TPO) bölgede epileptiform aktivite izlenmiştir. 24 hastada yeterli bilgiye ulaşılamadığı için, çalışmaya 346 hasta katılmıştır. Bulgular: Çalışmaya alınan 346 hastanın %42,4'ünü (n=147) kız, %57,5'ini (n=199) erkek oluşturmaktadır. Olguların yaş aralığı 1-21 (ort:8,7±4,6 yıl) dir. 346 olgunun %58,95'inde (n=204) sadece post TPO bölgede fokal epileptiform aktivite, %31,21'inde (n=108) EEG'de post TPO epileptiform odakla birlikte farklı lokalizasyonlarda birden fazla epileptiform odak, % 9,8 (n =34) kadarında birden fazla epileptiform odağa eşlik eden jeneralize epileptiform aktivite bulunmuştur. EEG tetkikleri yapıldığı dönemde olguların 250'sinde (%72,25) nöbet geçirme ve/veya epilepsi mevcutken, 96'sında (%27,74) davranış bozukluğu, otizm gibi epilepsi dışı klinik tablolar mevcuttur. Sonuç: İncelediğimiz EEG kayıtlarında keskin ve diken dalga aktiviteleri sıklıkla sadece post TPO bölgede lokalize olarak görülmüştür. Post TPO bölgede fokal epileptiform aktivitelerin farklı klinik tablolarla olan ilişkisinin araştırıldığı bu çalışmanın bu konuda yapılacak diğer çalışmalara örnek olacağını düşünmekteyiz. Anahtar Kelimeler : EEG, epilepsi, davranış bozukluğu, post TPO bölgede epileptiform anomaliler
Özet (Çeviri)
Aim: Sleep-wake EEG examinations of patients with interictal epileptiform anomaly in the posterior region, epileptic and / or non-epileptic different clinical manifestations are encountered. The aim of this study was to determine the type and etiology of epilepsy in patients with epileptic anomalies in patients with posterior cerebral localization and to determine the different clinical pictures and to evaluate the rates of epilepsy. Material and Method: In this study, 3500 patients with at least one EEG record at the EEG Laboratory of Clinical Child Neurology Department of Cerrahpaşa Medical Faculty of Istanbul University were evaluated in 2014-2015. EEG examinations were performed in an environment with suitable conditions for at least 2 hours and at least 90 minutes of sleep activity. Epileptiform activity was detected in 1518 patients and epileptiform activity was observed in 370 posterior temporo-parieto-occipital region (post TPO). Three hundred forty-six patients were included in the study because 24 patients could not have sufficient information. Signs: Of the 346 patients included in the study, 42.4% (n = 147) were female and 57.5% (n = 199) were male. The age range of the cases was 1-21 (mean: 8.7 ± 4.6 years). Focal epileptiform activity was found only in post TPO region in 58,95% (n = 204), post-TPO epileptiform focus with focal epileptiform focus in different localizations in 31.21% (n = 108), generalized epileptiform activity with more than one epileptiform focus in 9.8% (n = 34). In the period of EEG examinations while epileptic seizures and / or epilepsy were present, 96 (27.74%) had non-epileptic clinical conditions such as behavioral disorder and autism. Results: In the EEG recordings we examined, sharp and spike wave activities were frequently seen only in the post TPO region. We believe that this study, which investigated the relationship between focal epilptiform activity in post TPO region and different clinical conditios, will serve as an example for other studies.