Menemen yöresi geçiş dönemi âdetleri
Transitional period customs of region of Menemen
- Tez No: 553040
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDAN KASIMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Geçiş Dönemleri, Doğum, Evlenme, Ölüm, Menemen yöresi, Transitional Periods, Birth, Marriage, Death, Region of Menemen
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Geçiş dönemleri 20. yüzyılın başlarından itibaren yurt içinde ve yurt dışında bilimsel olarak üzerinde araştırmalar yapılan önemli bir konudur. Yapılan araştırmalar, geçiş dönemlerinin“doğum, evlenme ve ölüm”olmak üzere insan hayatının üç önemli evresini ele aldığını göstermektedir. Bu üç önemli evre kendi içerisinde birçok inancı, sözlü kültür ürününü, âdeti ve uygulamayı barındırmaktadır. Nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar varlığını koruyabilmiş olan bu âdet ve uygulamaların neler olduğu ve yüzyıllar içerisinde hangi değişimlere uğradıkları, üzerinde durulması gereken bir konudur. Bunların bilinmesi, Türk dünyasının binlerce yıllık kültürel yapısının tanıtılması ve kendi değerlerimize olan farkındalığımızın artması açısından büyük önem taşımaktadır. Çalışmamızda İzmir iline bağlı Menemen ilçesindeki yöre halkının geçiş dönemi âdetleri ele alınmıştır. Geçiş dönemi âdetlerinin, yörenin kültürel değerleri çerçevesinde ne şekilde uyguladıkları; kuşaktan kuşağa ne gibi değişimlerle aktarıldıkları ve eski dönemlerde uygulanmış ancak günümüzde devam ettirilmeyen âdetlerin neler olduğu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Menemen yöresinde geçiş dönemi âdetlerine bağlı yapılan uygulamaların, toplumun geneli tarafından kabul görülenle benzerlikleri ve varsa farklılıkları belirtilmiştir. Bunun yanısıra kentleşme, teknolojik gelişmeler, göçler gibi sosyokültürel etkenlerin yörede uygulanan âdetlere olan etkileri de ele alınmıştır. Ayrıca geçiş dönemlerine ait inanma ve uygulamaların eski Türk inançlarıyla benzerlikleri ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Transitional periods are an important subject on which has been researched in homeland and outland since the beginning of the 20th century. Conducted researches show that transitional periods address three important stages of human life, on the point of birth, marriage and death. These three important stages contain many beliefs, oral cultural items, customs and practices in itself. What customs and practices that have been able to survive to the present from generation to generation and what changes have been undergone over the centuries, are the subjects which should be considered. Knowing these has a great importance with regards to introducing thousands of years of cultural structure of the Turkish world and increasing our awareness of our own values. In our present study, the customs of transitional periods of the local people in the district of Menemen inhere in İzmir have been discussed. It has been attempted to reveal how the customs of the transitional period has been applied within the scope of cultural values of the region, with what kind of alternation they have been transferred from generation to generation and which customs were applied in the past, but were not continued in the present period. The similarities and differences, if any, between customs accepted throughout the public and among the practices of the transitional period in Menemen region have been considered. In addition, the effects of socio-cultural factors such as urbanization, technological developments and migrations on the regional customs have been also discussed. Also, the similarities of the beliefs and practices of the transition periods with the old Turkish beliefs have been revealed.