Organik ürünlerin pazarlanması ve organik 3.0 stratejilerinin Türkiye açısından değerlendirilmesi
Marketing organic products and evaluation of organic 3.0 strategies with respect to Turkey
  1. Tez No: 553184
  2. Yazar: ELİF HASRET KUMCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MARANGOZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Organik Tarım, Organik Üretim, Organik Ürünlerin Pazarlanması, Organik 3.0, Organik 3.0 Stratejileri, Organic Agriculture, Organic Production, Marketing Of Organic Products, Organic 3.0, Organic 3.0 Strategies
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Günümüzde konvansiyonel tarım ve hayvancılıkta kullanılan kimyasallar, tarım ilaçları, GDO'lu tohumlar ve hormonlar insan sağlığını tehdit etmektedir. Bu nedenle insan sağlığına zarar vermeyen, çevreyi kirletmeyen, hayvan refahına önem veren ve gelecek nesilleri koruyan bir üretim modeli olan organik üretim her geçen gün yaygınlaşmaktadır. Organik üretimin özel standartları vardır ve birçok ülkede uygulanmaktadır. Organik üretim sürecinde de zaman içinde gelişmeler yaşanmaktadır. Organik 3.0 olarak adlandırılan süreç ile birlikte organik üretimde büyük bir dönüşüm planlanmaktadır. Gelecekte organik üretimin gezegenin ve insanoğlunun sağlığı açısından öneminin geniş kitleler tarafından benimsenmesi ile birlikte organik üretimin konvansiyonel üretimin yerini alabileceği düşünülmektedir. Araştırmanın amacı; Türkiye'de organik üretim/pazarlama alanında faaliyet gösteren işletmelerin mevcut durumlarını ortaya koymak, sorunlarını tespit etmek ve Organik 3.0 stratejileri bağlamında çözüm önerileri sunmaktır. Bu kapsamda organik üretim ve /veya pazarlama alanında faaliyet gösteren 220 işletmeye anket uygulanmış, veriler toplanmıştır ve elde edilen veriler analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; çalışmaya katılan işletmeler organik üretimin temel değerlerini benimsemiş ve organik üretimin önemini kavramıştır ancak Türkiye'de pazarlama faaliyetleri yetersizdir. Organik ürünlerin üretiminde ve pazarlanmasında karşılaşılan sorunların bir kısmı küresel sorunlar ile benzerdir ve organik 3.0 stratejilerinin Türkiye'de uygulanmaya başlaması ile çözüleceği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, conventional agriculture and animal husbandry chemicals, pesticides, GMO seeds, hormones and drugs are threatening human health. For this reason, organic production, which does not harm human health, does not pollute the environment, cares about animal welfare and protects future generations, is becoming more widespread. Organic production has specific standards and is applied in many countries. In the organic production process, developments are experienced in time. With the so-called organic 3.0 process, a major transformation is planned in organic production. It is thought, that organic production will take the place of conventional production in the future taken up the importance of organic production seriously by wide masses; in terms of the health of the planet and human health. The aim of this study is to reveal the current status of organic production/marketing business in Turkey, to identify the problems and to offer solutions in the context of organic 3.0 strategies. In this context, 220 enterprises operating in the field of organic production and / or marketing were surveyed and data were collected. A descriptive analysis was performed with the obtained data. According to the results of the research; enterprises participating in the study have adopted the core values of organic production and recognizes the importance of organic production; however, the marketing activities in Turkey are insufficient. Some of the problems inherent in the production and marketing of organic products are similar to the global problems and it is expected to be resolved with implementation of the organic 3.0 strategies in Turkey. .