Antikçağ yazarlarında doğu Anadolu coğrafyası
Eastern Anatolian in the works of ancient writers
  1. Tez No: 553203
  2. Yazar: ŞAHİN ÇOLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİN TOPALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Tarih, Geography, History
  6. Anahtar Kelimeler: Anadolu, Doğu Anadolu, Antik Yazarlar, Anatolia, Eastern Anatolia, Ancient Writers
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 264
Özet
Bu tez çalışmasında, Anadolu'nun önemli bir bölümünü oluşturan Doğu Anadolu Bölgesi'nin antik kaynaklara göre coğrafyası ele alınmıştır. Literatür taraması yapıldığında şimdiye kadar Antik Çağ yazarlarının eserlerinden ve yazılı diğer kaynaklardan hareketle Doğu Anadolu'da yerleşim hakkında kapsamlı bir çalışma yapılmadığı görülebilir. Bu çalışmayla; Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki antik yerleşim yerleri, tarihi yollar, su kaynakları ve bununla bağlantılı halkların antik kaynaklar ışığında değerlendirmesi yapılacaktır. Doğu Anadolu için başta Tevrat gibi kutsal kitaplar ile Asur yazıtlarında ve Antik yazarlarının eserlerinde kullanılan coğrafi adlandırmaların çağdaş lokalizasyona yönelik öneriler sunulmuştur. Çalışmanın temel amacı, antik dönem bölge coğrafyasının belirlenebilmesidir. Bu amaçla, şimdiye kadar yazılı kaynaklarda geçen ancak lokalizasyonları tespit edilemeyen çok sayıdaki yer ve topluluk isimlendirmeleri modern coğrafya üzerine yerleştirilmeye çalışılmıştır. Çalışma, Doğu Anadolu için ilk yerel coğrafi isimlendirmelerin tarihlendirildiği Tunç Çağı'ndan başlayıp, Helenistik Çağ'ın sonuna kadar olan kaynakları kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the geography of the Eastern Anatolia Region, which is an important part of Anatolia, has been discussed according to ancient sources. When a literature review is done, it can be seen that there is no comprehensive study on settlement in Eastern Anatolia based on the works of other authors and other written sources. In this study, ancient settlements, water resources, historical roads and peoples related to them in Eastern Anatolia Region has been evaluated in the light of ancient sources. Suggestions for modern localization of geographic nomenclature used in sacred books as notably Torah; Assyrian inscriptions and the works of ancient authors have been presented for the Eastern Anatolia. The main purpose of the study is to determine the geography of the ancient region. For this purpose, many places and communities that are included in written sources but whose localizations cannot be determined has been tried to be placed in modern geography. The study covers the resources from the Bronze Age where the first local geographic nomenclature was dated for Eastern Anatolia until the end of the Hellenistic Age.