Tekman ilçesi tarihi ve arkeolojik araştırmaları
The historical and archeological researches in Tekman
- Tez No: 553222
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPASLAN CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Tarih, Archeology, History
- Anahtar Kelimeler: Anadolu, Erzurum, Urartu, Tekman
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Geçmişten günümüze kadar önemini koruyan Doğu Anadolu bölgesinde, birçok kültür doğup, gelişmiş ve tarih sahnesinden silinmiştir. İnsanoğlu için bu bölgeyi cazip hale getiren nedenler, oldukça yüksek ve engebeli olmasına rağmen, Fırat, Dicle, Aras nehirlerinin burada bulunmasının yansıra Doğu Anadolu'nun Kafkaslardan Anadolu'ya geçiş yolu üzerinde bulunması, bölgenin yerleşim görmesinde büyük etkendir. Tüm bu özellikleriyle Doğu Anadolu'nun birçok kültüre ev sahipliği yaptığını görmekteyiz. Karaz, Hurri, Azzi-Hayaşa, Dayaeni ve Urartu bu topraklar üzerinde varlık göstermiştir. Bu devletlerle ilgili yapılan araştırmalarda elde edilen veriler bölgenin tarihini aydınlatmada büyük öneme sahiptir. Erzurum'un Yukarı Murat- Van bölümünde bulunan Tekman ilçesinde yaptığımız araştırmalar sonucunda, İlk Tunç Çağı, Demir Çağı ve Orta Çağ'a ait izler tespit edilmiştir. Ancak Tekman ile ilgili araştırmaların kısıtlı olduğu düşünülürse, yaptığımız araştırmanın, gelecekte yapılacak araştırmalara öncülük edeceği görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
Various culture-medium were born in Eastern Anatolian District, that has kept its significance from the past up to now, and they were wiped out of the scene of history The reasons that make this district attractive for human-beings, even though it is rather high and rugged, are not only because Tigris and Euphrates rivers flow in here but besides this, the Eastern Anatolia is on the access way to Anatolia from Caucasian is also greatly effective for the district to be settled. We see that the Eastern Anatolia becomes landowner for various culture-medium because of all these peculiarities. The culture-medium in the states such as; Karaz, Hurri, Azzi-Hayasa, Dayaeni and Urartian were all existing in this district. The data, which were held during the researches related to these states, have great importance to bring light into the history of the district. The traces pertaining to the Early Bronze –Age, Iron-Age and Medieval-Age were adjusted as the end results of our researches that we ran in the town called as Tekman that is situated in the upward part of the place named as Murat-Van of the city of Erzurum. On the other hand, we carry the concern that the researches we had done in the town called Tekman might lead the further researches in the future nevertheless they were limited in number. The key words: Anatolia, Erzurum, Urartian, Tekman