Savaştepe yöresi yörük ağızlarının incelenmesi ve Türkçe'nin gelişip zenginleşmesine katkıları
Studying savaştepe district yörük dialects and the contribution of Turkish's development and to grow rich
- Tez No: 239345
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİF ALİ BOZKAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Anadolu ve Rumeli Ağızları, Savaştepe Ağzı, Ağızlar
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 435
Özet
Savaştepe İlçesi ve köylerinde derlemeler esas alınarak, anılan yörenin ağız özellikleri ve söz varlığı tespit edilmeye çalışılmıştır.?Giriş?te Balıkesir ve Savaştepe bölgesinin tarihi ana hatları ile anlatılıp, bölgenin etnik yapısı ile ilgili bilgiler verilmiştir.I. Bölümde, -Ses Bilgisi- yörenin ses varlığı ve bunlarla ilgili ses olayları,II. Bölümde, -Şekil bilgisi- yörede yapım ekleri ile isim ve fiil çekim eklerinin, kelime çeşitlerinin (isim, sıfat, zamir, zarf, edat, fiil) kullanılış şekilleri incelenmiş,III. Bölümde, Savaştepe İlçesi ve köylerinden derlenen metinler sunulmuş, bu metinlerden istifade edilerek yörenin söz varlığını ortaya koymak amacıyla bir sözlük oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
The characteristics of dialect and vocabularies of Savaştepe and its villages were studied, which were based on the compilations in Savaştepe and its villages.In the introduction, the history of Balıkesir and Savaştepe and its etnic were mainly introduced.In the first chapter, Phonetics- the characteristics of wovels and consonants in these area, ( changment of wovels and consonants, wovel harmony, gradations of wovels and consonants, prothesis, derivations of consonants, assimilation, consraction, metathes etc.)In the second chapter, Morphology- using of the suffixes in Savaştepe and its villages, and the varies of vocabularies ( noun, pronouns, adjectives, adverbs, conjoctions, vebs etc.) were studied.In the third chapter, the texts compiled from Savaştepe and its villages were presented, and a dictionary was composed in order to present the vocabilaries used especially in these area by benefetting from the texts compiled from Savaştepe and its villages and not recorded speaking.Key stractures: Dialects of Anatolia and Rumeli, Savaştepe dialect, Dialets