Tokat ili Kazova bölgesindeki tarım işletmelerinde kullanılan üretim faktörlerinin verimliliği ve tarımsal üretim fonksiyonları
- Tez No: 55326
- Danışmanlar: DOÇ.DR. KEMAL ESENGÜN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Translog üretim fonksiyonu, Cobb-Douglas üretim fonksiyonu, Ailen kısmi ikame elas tikiyeti, Çoklu bağıntı, değişken varyans, otokorelasyon, Durbin-watson ve Breush Pagan testi
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışma Tokat ili Kazova bölgesindeki tarım işletmelerini kapsamaktadır. 134 tarım işletmesinden anket yolu ile 1994-95 yılına ait veriler çalışmanın ana materyalini oluşturmak tadır. Translog üretim fonksiyonu ile Cobb-Douglas üretim fonksiyonunun kullanıldığı çalış mada input-input ilişkilerinin belirlenmesinde Ailen yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen tahmin denklemleri ekonometrik analize tabi tutulmuş ve herbir tahmin denklemine ait marjinal analizler (Faktörlerin marjinal üretim elastikiyeti, fonksiyonun üretim elastikiyeti, etkinlik katsayıları ve Ailen kısmi ikame elastikiyeti) hesaplanmış ve yorumlan mıştır. Translog üretim fonksiyonu ve Cobb-Douglas üretim fonksiyonundan elde edilen tah min denklemleri karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Elde edilen bulgular ışığında, işletmelerde verimliliğin artırılmasına yönelik çalışmalarla tarımsal gelirin artırılabileceği sonucuna varılmıştır. Mevcut işgücünün azaltılması, kullanılan gübre miktarının artırılması, hayvan sayısının artırılması yönünde ortaya çıkan girdiler arasın daki ilişkiler dikkate alınabilecek önemli sonuçlardır.
Özet (Çeviri)
This study covers agricultural farms in Kazova area of Tokat province. The main materi al of the study was the data obtained from 134 farms by survey in 1995. In the study, translog production and Cobb-Douglas production function and Allen parti al elasticity of substitution in order to determine input-input relations was used. Firstly functions tested econemetricly such as Durbin-Watson, multicollinearity, heteros- cedasticity, and Breush-Pagan e.t.c. Secondly finding which are marginal production elasticity, production elasticity of func tion, coefficient of efficiency and Allen partial elasticity of substitution from the function was analyzed and explained. Results obtained from translog and Cobb-Douglas production function were compared to each other. In the light of findings, with the rational use of the production function, it might be exp ressed productivity of production factors maybe increased, hence farms income may increase.Key Words : Translog Production Function, Cobb-Douglas Production Function, Allen Partial Elasti city Substitution, Multicollinearity, Heteroscedasticity Autocorrelation, Durbin-Watson, and Breush-Pagan test.