Bazı erik klon anaçlarının sisleme ünitesinde yeşil ve odun çeliklerle köklendirilmesi üzerine bir araştırma
- Tez No: 55325
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YAKUP ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Plum, cutting, hardwood cutting, green cut ting, IBA, callusing ratio* rooting ratio, average number of roots, average lenght of roots, spreading ratio of roots, qua lity of root, propagation, Myrobalan GF 31, Marianna GF 8-1, Myrobalan B, Common Mussel
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET BAZI ERÎK KLON ANAÇLARININ SÎSLEME ÜNİTESİNDE YESÎL VE ODUN ÇELİKLERLE KÖKLEND1R1LMESI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Atilla ARSLAN Gaziosmanpaşa üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabil im Dalı Yüksek Lisans Tezi 1996, 70 sayfa Danışman s Yard. Doc- Dr. Yakup ÖZKAN Jüri s Prof. Dr. Ferhat ODABAS s Prof. Dr. Abdurahman YAZGAN s Yard. Doç. Dr. Yakup ÖZKAN Bu çalışmada, Myrobalan GF 31, Marianna GF 8-1, Myrobalan B ve Common Mussel erik klon anaçlarının yeşil ve odun çelik lerinin köklenme durumları araştırılmıştır. Uyartı cı olarak IBAP nın yeşil çeliklerde 0, 2000, 4000 ve 6000 ppm, odun çe liklerinde 0, 1000, 2000 ve 4000 ppm dozları kullanılmıştır. Çalışma 199S yılı içerisinde yürütülmüştür. Çelikler, yüksek plastik tünelde şişleme ünitesindeki perlit ortamına dikilmiş tir. Yeşil çeliklere şişleme, odun çeliklerine alttan ısıtma (18-21 °C) uygulanmıştır. Araştırmada, çeliklerin kallüslenme oranı, köklenme oranı, ortalama kök sayısı, ortalama kök uzun luğu, köklerde dallanma oranı, kök kalitesi, fidan üretiminde kullanılabilir çelik oranı ve canlı çelik oranı gibi özellik ler ayrı ayrı değerlendirmeye alınmıştır. Yeşil çeliklerde incelenen tüm özellikler bakımından IBA dozları ve anaç çeşitleri arasında önemli farklılık bulunmuş tur. Odun çeliklerinde ise canlı çelik oranı yönünden IBA doz ları, fidan üretiminde kullanılabilir çelik oranı açısından a- naç çeşitleri önemsiz çıkmış, diğer özellikler yönünden her i- ki faktör arasında da önemli farklılık bulunmuştur. Yeşil çe-11 İlklerde, ortalama % 83.33 köklerime oranıyla 6000 ppm, odun çeliklerinde ise yine V. 83.33 köklenme oranıyla 1000 ppm en i- yi sonucu vermişlerdir. Ayrıca yeşil çeliklerde Myrobalan GF 31 (7. 95.00), odun çeliklerinde Marianna GF 8-1
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT STUDY ON ROOTING WITH GREEN AND HARDWOOD CUTTINGS OF THE SOME PLUM CLONAL ROOTSTOCKS AT MIST UNIT Atilla ARSLAN Gaziosmanpaşa university Graduate School of Natural and Applied Science Department of Horticulture Masters Thesis 1996, 70 page Supervisor : Asst. Prof. Dr. Yakup ÖZKAN Jury : Prof. Dr. Ferhat ODABAS : Prof. Dr. Abdurahman YAZ8AN s Asst. Prof. Dr. Yakup ÖZKAN In this study has been researched rooting situations of green and hardwood cuttings of clonal plum rootstocks as Myro- balan GF 31,. Mar i anna GF B-l, Myrobalan B and Common Mussel, For green cuttings have been used hormone concentrations 0, 2000, 4000, 6000 ppm of IBA. For hardwood cuttings have been used hormone concentrations 0, 1000, 2000, 4000 ppm of IBA. This study was carried in 1995. The cuttings were.planted in perlite at mist unit to high plastic tunnel. Misting was app lied for green cuttings and bottom heating (18-21 °C> was app lied for hardwood cuttings. At the study were investigated criteria as callusing ratio, rooting ratio, average number of roots, average lenght of roots, spreading ratio -of roots, qua lity of root, practical cutting ratio at plant production and active cutting ratio» For green cuttings, between IBA doses and among rootstock varieties, significant differences were found for all charac teristics studied., For hardwood cuttings, among IBA doses' noIV significant differences were found for active cutting ratio» Among rootstock varieties no significant differences were fo und for practical cutting ratio at plant production. Between IBA doses and among rootstock varieties significant difference were found in other characteristics. The highest rooting ratio was determined for green cut tings as 6000 ppm IBA dose (83.33 %), for hardwood cuttings as 1000 ppm IBA dose (83.33 "/.). In addition to, the highest root ing ratio was obtained for green cuttings of Myrobalan GF 31 (95.00 %>, for hardwood cuttings of Marianna GF 8-1 (87.50 X). Generally, for rooting behaviour Myrobalan GF 31 and Marianna GF 8-1 were found better than Myrobalan B and Common Mussel.