Rewriting the early Republican history in the new cinema of Turkey: 1996-2011
Yeni Türkiye sinemasında erken Cumhuriyet Dönemi tarihinin yeniden yazımı: 1996-2011
- Tez No: 553281
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN KAYA ÖZKARACALAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Sosyoloji, Performing and Visual Arts, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Tarih Yazımı, Tarihi Gişe Filmleri, Erken Cumhuriyet Dönemi, Historiography, Commercial Historical Films, Early Republican Period
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sinema ve Medya Araştırmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 233
Özet
Bu çalışma, 1990'lı yıllarda Erken Cumhuriyet Döneminde gerçekleşen reformist uygulamaları hedef alan eleştirel söylemin Yeni Türkiye Sineması gişe filmlerinde Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyetin Kuruluş döneminin temsiline etkisini araştırmaktadır. 1990'larda Erken Cumhuriyet Dönemi reformist uygulamalarını modernleşme ve batılılaşma projesi olarak tanımlayan eleştiri, Kemalist ideoloji ve Cumhuriyet ideallerini sorgulanabilir bir alana taşımıştır. Bu eleştirel söylem 1990'lı yıllarda Türkiye'de kültürel ve politik dinamiklere yön vermiş, toplumun farklı katmanlarının kuruluş dönemi uygulamalarının yarattığı etki ile yüzleşmesine yol açmıştır. Tezde bu sürecin kuruluş döneminin tarihinin 1990'larda ve 2000'lerde popular kültür ürünlerinde yeniden üretilmesine etkisi tarihi gişe filmlerinin temsilleri üzerinden çalışılmıştır. 1996-2011 yılları arasında Türkiye'de çekilen erken Cumhuriyet dönemini anlatan tarihi gişe filmlerinin ürettikleri tarih yazımı 1990'ların eleştirel söylemleriyle kurduğu ilişki bağlamında incelenmiştir. Böylelikle 1996-2011 yılları arasında çekilen erken Cumhuriyet dönemini konu alan gişe filmlerinin üzerinde etkin olan toplumsal dinamik ortaya konmuştur. Filmlerin 1990'ların eleştirel söylemleriyle kurduğu ilişkiye bakıldığında filmlerin çoğunluğunun bu eleştiriyi reddettiği ve ona karşı Kemalist ideoloji ve Cumhuriyet ideallerini savunduğu ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation investigates the impact of 1990s criticism on the filmic historiography of the Early Republican Period by studying the historiography of commercial historical films between 1996 and 2011, which represent the Independence War and the Foundation of the Republic. In the 1990s, critiques of nationalism and the modernization project of the Early Republican Period culminated in revisiting what was considered up to this point the indispensable merits of Kemalist ideology and the founding ideals of the Republic. The transformation in the validity of Kemalist ideology generated a space in which to question the foundation processes. In Turkey, the 1990s signify a time of society's confrontation with the pressures and consequences of the modernist implementations of the Early Republican period. Hence, such critical attention relocated the grand narrative of the foundation of the Turkish Republic and Kemalist ideology to a space that is convenient for inquiry. The interaction between criticism of the Early Republican Period in 1990s and the historical representations of the period in films deserves to be addressed, considering the influence of the contemporary social dynamics on the practice of historiography. The study is designated to reveal and discuss the impact of criticism which emerged in the 1990s on the historical films that were produced during the late 1990s and 2000s to represent the Early Republican Period. The analysis conducted on the films exposes the attitude to reject 1990s criticism in the majority of the commercial historical films of the Early Republican Period produced between 1996 and 2011 and hence signifies the impact of the defensive Kemalist reaction in society.