The Constitution of Turkish national identity and republican institutions
Türk milli kimliğinin inşası ve cumhuriyet kurumları
- Tez No: 62815
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ECEVİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: National identity, Nation-state, Kemalism, Turkish nationalism, Late Ottoman history IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
ÖZ TÜRK MİLLİ KİMLİ?İNİN İNŞASI VE CUMHURİYET KURUMLARI Gökalp, Emre Yüksek Lisans, Sosyoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mehmet ECEVlT Aralık 1997, 165 sayfa Bu tez Türk milli kimliğinin inşası ve konsolidasyonu sürecini Cumhuriyet kurumlarına -Türk Ocakları, Halk Evleri, Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu- ilişkin olarak çözümlemeyi amaçlamıştır. Çalışmanın ilk bölümünde, çalışma boyunca benimsenecek kuramsal yaklaşımı açıklığa kavuşturmak için, 'kültür,' 'kimlik,' 'milliyetçilik,' 'ulus- devlet,' ve 'milli kimlik' gibi bir dizi kavram tartışılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise küçültücü bir anlam taşıyan Türk' kelimesinden 'Ne Mutlu! Türk'üm diyene' ifadesine dönüşüm sürecini anlayabilmek için 19. yüzyıl ve 20. yüzyılın ilk dönem Osmanlı tarihinin kısa bir değerlendirilmesi yapılmıştır. Bu bölümde Türk milliyetçiliğinin ve Türklük hissiyatının II. Abdülhamit döneminin son yirmi yılında kültürel bir karakterde ortaya çıktığı ve Jön Türk'ler döneminde etnik olarak Türk' temelli ve daha belirgin bir şekil aldığı belirtilmiştir, ittihat ve Terakki kadrolarının 1908-1913 döneminde izlediği stratejinin Türkçülük' ve Türkleştirme1 politikaları yoluyla Osmanlı devletinin bütünlüğünü korumaya yönelik olduğu ifade edilmiştir, ittihat ve Terakki'nin milli kimliğin Türkçü' tasarımından ise 1913 sonrasında etkilendiği anlaşılmıştır.Cumhuriyet dönemi Türk milliyetçiliğinin Jön Türk milliyetçiliğinden farklı olduğu, bunun da esas olarak Türkiye'nin bir milli-devlet olarak kavramsallaştırılmasından kaynaklandığı belirtilmiştir. Bu bağlamda, yeni bir Türk kimliği arayışının, modern, merkezi ve laik bir Türk milli-devleti inşasında Kemalist projenin birincil amacı olduğu iddia edilmiştir. Kemalist projenin, tarihi yeniden yazarak ve varolan kimlikleri dışlayarak, homojen bir topluluk idealiyle yeni bir özne yaratmaya teşebbüs ettiği belirtilmiştir. Türk milli kimliğinin inşasında Türklük 'biz' olarak kurgulanırken, (Osmanlı) geçmiş 'öteki' olarak 'biz'den ayırdedilmiştir. Bu çerçevede, Cumhuriyet Kurumlarının Türk milli kimliğinin inşasında ve konsolidasyonunda önemli bir rol oynadığı öne sürülmüştür. Bu çalışma Türk milli kimliğin inşasında etnisist ve özcü vurgunun daha baskın olduğunu göstermiştir. Anahtar Kavramlar: Milli Kimlik, Milli-Devlet, Kemalizm, Türk Milliyetçiliği, Geç Dönem Osmanlı Tarihi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE CONSTITUTION OF TURKISH NATİONAL IDENTITY AND THE REPUBLICAN INSTITUTIONS Gökalp, Emre M. Sc., Department of Sociology Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Mehmet ECEVlT December 1997,165 pages This thesis aims at analyzing the constitution and consolidation of the Turkish national identity with special reference to the Republican institutions, namely, the Turkish Hearths, the People's Houses, the Turkish Historical Society and the Turkish Language Society. The first part of the study discusses a cluster of concepts such as 'culture', 'identity', 'nationalism', 'nation-state' and 'national identity1 to elucidate the theoretical perspective to be adopted throughout the study. The second part then makes a brief excursion into the Ottoman history of the nineteenth century and the early tvventieth century in order to grasp the process in vvhich the term Türk' transformed from derogatory connotations into 'how happy who says, l am Türk', it was pointed out that Turkish nationalism and the sense of Turkishness originated in a cultural character in the last two decades of Hamidian era and it took a clearer shape based on ethnically Turks in the Young Turks era. it was mentioned that the strategy of the CUP during the period of 1908-13 was to maintain the integrity of the Ottoman State through the Turkification and Turkist politics. After 1913, it was evident that the CUP was influenced by the Turkist notion of national identity. IIIit was also suggested that the new phase of Turkish nationalism was different from the nationalism of the Young Turks due to the conceptualization of Turkey as a nation-state. in this context, it was argued that the search for a new national identity was almost the primary purpose of the Kemalist project in constituting a modern, centralized, secular Turkish nation-state. it was indicated that this project attempted to create a new type of subject, as an image of a homogenised and unified people by revvriting the history and excluding the existing identities. in the constitution process of the Turkish national identity where the Turkishness' were planned as 'we', the (Ottoman) past was separated as the 'other' from the 'we'. in this respect, it was underlined that the Republican institutions played a significant role in the formation and consolidation of the Turkish national identity. The present study demonstrated that ethnicist and foundationalist conception often became dominant in the constitution of the new national identity.