Yoğun bakım ünitelerinde gelişen kandidemilerin ve kandidürilerin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of candidemias and candiduries in intensive care units
- Tez No: 553365
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHTAP SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Hospitals
- Anahtar Kelimeler: İlişkili faktörleri, Kandidemi, Kandidüri, Candidemia, Candiduria, Related factors
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hastane Enfeksiyonları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Araştırmanın amacı yoğun bakım ünitelerinde gelişen kandidemilerin ve kandidürilerin retrospektif olarak değerlendirilmesidir. Bu araştırma 01 Ocak 2010 – 31 Aralık 2015 tarihleri arasında kandidemisi olan hastalarla gerçekleştirildi. Retrospektif olarak gerçekleştirilen araştırmaya kandidemi gelişen ve en az 72 saat boyunca yoğun bakımda tedavi görmüş 38 hasta alındı. Hastalara ait veriler ki-kare testi ile değerlendirildi. Hastaların yaş, cinsiyet, cerrahi operasyon öyküsü, üriner kateter varlığı, santral venöz kateter varlığı, kan transfüzyon öyküsü, hemodiyaliz varlığı, total parenteral beslenme durumu, diyabet, hipertansiyon, böbrek yetmezliği, malignite ve nötropeni varlığı durumları kandida türü, kandidüri ve prognoza göre karşılaştırıldı. Kandida görülme oranı araştırmaya dâhil edilen yıllar içerisinde yoğun bakımda takip edilen hastalar arasında %3,03 ve en sık görülen kandida türü C. albicans olarak belirlendi. Böbrek yetmezliği olan hastalarda non-albicans kandida suşlarının daha fazla görüldü. Ayrıca böbrek yetmezliği olan hastaların prognozu daha fazla ölümle sonuçlandı. Erişkin hastalarda yeni doğanlara oranla daha fazla kandidüri geliştiği belirlendi. Diyabeti ve malignitesi olan hastalarda da daha fazla kandidüri geliştiği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate retrospectively the candidemia and candidiuria in intensive care units. This study was performed between January 01, 2010 and December 31, 2015 with patients with candidaemia. Thirty eight patients who were treated in intensive care unit (ICU) for at least 72 hours were included to this retrospective study. Data of patients were evaluated by chi-square test. Age, gender, history of surgery, urinary catheter, central venous catheter, history of blood transfusion, hemodialysis, total parenteral nutrition taking status, diabetes, hypertension, renal failure, malignancy and neutropenia were compared according to candida type, candidirua and prognosis. The rate of candida was %3,03 in ICU's and the most common type of candida was C. albicans. Non-albicans candida strains were more higher in patients with renal failure. In addition, the prognosis resulted more death than without renal failure patients. Candiduria was higher in adults than neonatal patients and higher in patients with diabetes and malignancy.