Diyabetik ayak enfeksiyonlarının retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of diabetic foot infections
- Tez No: 553364
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Amputasyon, Diyabetik Ayak Enfeksiyonu, Wagner, PEDİS, Amputation, Diabetic Foot Infection, Wagner, PEDIS
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hastane Enfeksiyonları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırmada, Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği'nde diyabetik ayak tanısı ile yatarak tedavi edilen olgulara uygulanan cerrahi müdahale türü, yara kültüründe tespit edilen mikroorganizmalar ve uygulanan antibiyoterapinin etkinliğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma, 2014-2016 Haziran tarihleri arasında, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Enfeksiyon Hastalıkları Kliniğinde diyabetik ayak tanısı ile yatarak takip ve tedavi edilen toplam 49 hastada yapıldı ve hastaların tamamı araştırma kapsamına alındı. Hastalara ait sosyodemografik özellikler, risk faktörleri, laboratuvar bulguları, cerrahi müdahale türü, antibiyoterapi, komplikasyonlar, üreyen mikroorganizma, Wagner ve PEDİS sınıflaması vb. bulgular; araştırmacı tarafından geliştirilen form üzerinden değerlendirildi. Çalışmaya alınan 49 diyabetik ayak enfeksiyonlu hastanın %65.3'ü erkek, %34.7'si kadın olup; erkeklerin yaş ortalaması 58.31±11.29 yıl, kadınların yaş ortalaması ise 59.47±14.02 yıl idi. Olguların %12.2'si tip 1 diyabet, %87.8'i tip 2 diyabet; %46.9'unda retinopati, %44.9'unda nöropati, %32.7'sinde nefropati, %61.2'sinde kardiyovasküler hastalık, %38.8'inde serobrovasküler hastalık, %79.6'sında osteomiyelit; %14.3'ünde debridman, %28.6'sında VAC tedavisi, %75.5'inde amputasyon uygulaması ve %49'unda üreme saptandı. En sık izole edilen etken %12.5 ile E.coli olup, en fazla kullanılan antibiyotik ise %18.4 ile Beta laktam ve Beta laktamaz inhibitörleri idi. Hastaların %40.8'i Wagner sınıflamasına göre Evre 4'de, %81.6'sı ise PEDİS'e göre Evre 3'te idi. Enfeksiyon parametreleri göz önünde bulundurularak uygun tedavi seçeneğinin belirlenmesinin diyabetik ayak enfeksiyonlarında yol gösterici olduğu, erken dönemde tedavi edilen olgularda birçok komplikasyonun ve özellikle amputasyonun önlenebileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the type of surgical intervention applied to inpatients with diabetic foot diagnosis in Infectious Diseases Clinic, the microorganisms detected in wound culture and the effectiveness of antibiotherapy. This study was performed in 49 patients who were followed up and treated with diabetic foot Kahramanmaraş Sütçü Imam University Health Practice and Research Hospital, Infectious Diseases Clinic between June 2014 and June 2016 and all patients were included in the study. Sociodemographic characteristics, risk factors, laboratory findings, type of surgical intervention, antibiotherapy, complications, breeding microorganism, Wagner and PEDIS classification. Results; evaluated by the form developed by the researcher. 65.3% of the patients with diabetic foot infection were male and 34.7% were female. The mean age of men was 58.31 ± 11.29 years, and the mean age of women was 59.47 ± 14.02 years. 12.2% of patients had type 1 diabetes, 87.8% had type 2 diabetes; Retinopathy in 46.9%, neuropathy in 44.9%, nephropathy in 32.7%, cardiovascular disease in 61.2%, serobrovascular disease in 38.8%, osteomyelitis in 79.6%; Debridement in 14.3%, VAC treatment in 28.6%, amputation in 75.5% and growth in 49%. The most common isolated agent was E.coli with 12.5% and the most commonly used antibiotic was beta lactam and beta lactamase inhibitors with 18.4%. 40.8% of the patients were in Stage 4 according to Wagner classification, 81.6% in Stage 3 according to PEDIS. Considering the infectious parameters, we think that determining the appropriate treatment option is guiding in diabetic foot infections and many complications and especially amputation can be prevented in the patients treated in early period.