Rosmarinus officinalis L. bitkisinin fitoterapi açısından değerlendirilmesi
Evaluation of Rosmarinus officinalis L. plant for phytotherapy
  1. Tez No: 553370
  2. Yazar: GÖZDE SEMERSATAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BUKET BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Biberiye, Rosmarinus officinalis, Lamiaceae, Fitoterapi, Rosemary, Rosmarinus officinalis, Lamiaceae, Phytotherapy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fitoterapi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Rosmarinus officinalis L. Bitkisinin Fitoterapi Açısından Değerlendirilmesi Rosmarinus officinalis L. bitkisi Lamiaceae familyasına ait çalı formunda çok yıllık bir bitkidir. Geleneksel olarak; konstipasyonda, safra sorunlarında ve diüretik olarak kullanılır. Rosmarinus officinalis'in bilimsel olarak kanıtlanan antioksidan, antikanserojen, antiinflamatuar, antimikrobiyal, antidiyabetik, antiülser ve antidepresan etkileri mevcuttur. Bu çalışmada, aktarlardan (RO2, RO3) ve eczaneden (RO4, RO5) dört numune temin edilmiş, Çiçekliköy-İzmir'den (RO1) bir doğal numune alınmıştır. Örneklerin tümü Avrupa Farmakopesi'ne göre incelenmiştir. Kurutmada kayıp, toplam kül ve HCl'de çözünmeyen kül hesaplanmıştır. İnce Tabaka Kromatografisi, rosmarinik asit ve kafeik asit standartlarıyla yapılmıştır. Toplam hidroksisinamik asit türevlerinin spektrofotometrik tayini yapılmıştır. Genel olarak çalışılan bütün örneklerin farmakopede yer alan standartlara uygun olduğu tespit edilmiştir. RO4 kodlu örnek en yüksek kurutmada kayıp, total kül ve HCl'de çözünmeyen kül yüzdesine sahiptir.İnce tabaka kromatografisinde şahit olarak kullanılan kafeik asit ve rosmarinik asit, test edilen bütün örneklerde de tespit edilmiştir. Total hidroksisinnamik asit türevlerinin rosmarinik asit üzerinden hesaplanan spektrofotometrik miktar tayini denemeleri sonucu doğadan topladığımız RO1 kodlu örneğin en yüksek içeriğe sahip olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Rosmarinus officinalis L. Plant for Phytotherapy Rosmarinus officinalis L. is a perennial plant in the form of shrubs belonging to the Lamiaceae. Traditionally used in constipation, biliary problems and diuretic. Rosmarinus officinalis have been scientifically proven to possess antioxidant, anticancer, antiinflammatory, antimicrobial, antidiabetic, antiulser and antidepressant effects. In this study, four samples were supplied from herbal shops (RO2, RO3) and pharmacy (RO4, RO5), one natural sample was collected from Ciceklikoy-Izmir (RO1). All of the samples were examined according to the European Pharmacopoeia. Loss on drying, total ash and ash insoluble in HCl were calculated. Thin Layer Chromatography was performed with rosmarinic acid and caffeic acid standards. The spectrophotometric determination of total hydroxycinnamic acid derivatives has been performed. Generally, all samples have been found to be suitable with the standards of the pharmacopoeia. The sample of the code RO4 has the highest persantage lose in drying, total ash and insoluble ash in HCl percentage. The caffeic acid and rosmarinic acid used as the evidence of thin-layer chromatography have also been identified in all tested samples. Total hydroxycinnamic acid derivatives have been found to have the highest content of the code RO1 sample collected from nature as a result of the spectrophotometric quantitation calculated from rosmarinic acid.