Ülkemizde ve Avrupa'da bilirkişilik hizmeti veren adli bilim laboratuvarlarında görev yapan el yazısı ve doküman inceleme uzmanlarının nitelik ve nicelik yönünden karşılaştırılması ve ülkemizdeki bilirkişilik sistemi içerisinde değerlendirilmesi
Comparison of qualification and quantity of handwriting and document examination experts working in forensic science laboratories in Turkey and in Europe and their evaluation in the expertise system in our country
  1. Tez No: 553371
  2. Yazar: UMUT HAKAN ÖZKARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASLIHAN AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adli Bilimler, El yazısı ve Doküman İnceleme, Laboratuvar, lisans, ENFSI, Eğitim Süresi, NAS, Forensic Science, Handwriting and Document Examinations, Laboratories, Undergraduate, ENFSI, Training Period
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Tez çalışmamızda ki amaç el yazsısı ve doküman inceleme uzmanlığının diğer ülke laboratuvarlarında nasıl yapıldığı, ne gibi şartlar arandığı, lisans mezuniyeti ve eğitim süresinin nasıl belirlendiği, bunların ülkemizdeki bilirkişilik sisteminde nasıl değerlendirildiği karşılaştırılmaya çalışılmıştır. El yazısı ve doküman inceleme uzmanlığının her hangi bir lisans mezuniyetinin olmadığı, bunun yanında bu alanda çalışacak uzmanların hangi lisans alandan mezun olmaları gerektiği de ortaya konulamamıştır. Ancak günümüzde ki gelişmeler ve inceleme metotlarının geldiği noktada kimya bölümü veya mühendisliği mezunlarının bu alanda etkin olabilecekleri değerlendirilmektedir. Eğitim süresi noktasında da standart bir uygulama bulunmamakla beraber 2 yıllık bir eğitim süresi makul ve genel geçer olarak göze çarpmaktadır. Eğitim süresinin belirlenmesinde bir uzman yardımcısının incelediği rapor sayısı ile değerlendirdiği ve daha çok rapor çıkaran laboratuvarlarda eğitim süresinin, daha az rapor çıkran laboratuvarlara oranla daha kısa olduğu görülmektedir. Sonuç olarak çalışmamız ülkemizde alışa gelmiş olan bazı noktalarda değişiklik yapma ve benzer laboratuvarlarda uygulama alanı bulan hususların Ülkemiz laboratuvarlarında da yer almasını sağlayacağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of our thesis study is to compare how handwriting and document examination expertise is done in the laboratories of other countries, what abilities are expected, how the graduation degree and duration of training are determined and how they are evaluated in the expert system of our country. It is not possible to mention that the handwriting and document examination expertise does not have any undergraduate degree and that the specialists who will work in this field should be graduated from the license field. However, at the point where today's developments and examination methods come, it is considered that chemistry department or engineering graduates can be effective in this area. At the end of the training period, there is no standard practice and a training period but 2 years is reasonable and general. It is seen that the duration of the training is shorter in the laboratories evaluated by the number of reports examined by an expert and assistant in the determination of the training period and in the more reporting laboratories than in the less reported laboratories. As a result, it is evaluated that our work will enable us to make changes in some points that have been bought in our country and find applications in similar laboratories in our laboratories of our country.