Birinci basamakta çalışan aile hekimlerinde iş doyumu düzeyleri iş memnuyeti ve bunları etkileyen faktörler
Job satisfaction levels in family physicians working in primary care and job satisfaction and factors affecting them
- Tez No: 553396
- Danışmanlar: PROF. DR. SEÇİL ARICA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sağlık hizmetleri, Aile hekimleri, iş doyumu, Health services, Family physicians, job satisfaction
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Sağlık sektörü hem çalışanlar hem de hizmet alan kişiler açısından insan hayatında çok önemli bir yere sahiptir. Bu anlamda geliştirilen temel sağlık hizmetleri insanların sağlık hizmetinde ilk temas noktalarıdır. Temel sağlık hizmetleri bulundukları ülkelerin sağlık konusunda kalkınmalarında da önemli etkiye sahiptir. Temel sağlık hizmetleri içerisinde büyük bir öneme sahip olan konu ise aile hekimleridir. Aile hekimleri herhangi bir ayrım gözetilmeksizin bireylerin tanı ve tedavi için ilk başvurdukları birinci basamak hekimleridir. Aile hekimliği uygulamaları her ülkede farklılık göstermekte ve o ülkenin koşullarına göre şekillenmektedir. Aile hekimliği hizmetinin sunumu için en uygun kişiler aile hekimliği uzmanlarıdır. Ancak ülkemizde aile hekimliği uzmanı sayısı oldukça yetersiz olduğu için pratisyen hekimlerde uygulamada yer almakta ve pratisyen hekimlere gerekli eğitimin verilmesi için ilgili düzenlemeler yapılmaktadır. Aile hekimlerinin kendileri ve hizmet alanlar açısından verimlilikleri düşünüldüğünde beklentilerinin karşılanması büyük önem taşır. Bu doğrultuda aile hekimlerinin iş doyumu ve memnuniyet düzeylerinin incelenmesi ve etki eden faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu nedenle bu çalışma 320 aile hekimi ile yürütülmüş ve anket yoluyla veriler toplanmıştır. Uygulanan anket demografik özellikleri, iş memnuniyetini değerlendirmek için belirlenen soruları ve Minesota iş doyum ölçeğini içeren sorulardan oluşmaktadır. Yapılan araştırmada bazı mesleki özellikler ve memnuniyet durumlarını içeren faktörler ile genel iş doyumları incelenmiştir. Hekimlerin içsel doyumlarının dışsal doyumlarından yüksek olduğu görülmüştür. Günde bakılan hasta sayısı,ASM fiziksel şartları, alınan maaş, çalışma arkadaşları ile uyum, meslek ile kişilik uyumu, mesleği bırakma düşüncesi, Aile hekimliği sisteminden memnuniyet, tekrar bu mesleği seçmedurumları ile genel doyum arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğuna ulaşılmıştır. Ayrıca iş doyumunu etkileyen faktörler sırasıyla ücret, kurumsal kimlik, kişisel gelişim olanakları ve kariyer olanakları olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Health sector has a very important place in human life both for the employees and the people receiving service. Basic health services developed in this sense are the first contact points of people in health care. Primary health care also has a significant impact on the health development of the countries in which they are located. The most important issue among primary health care services is family physicians. Family physicians are the first steps that individuals apply for treatment without any difference. Family medicine practices vary in each country and are shaped according to the conditions of that country. Family medicine specialists are most suitable for the delivery of family medicine. However, since the number of family medicine specialists is also quite insufficient in our country, they are involved in the practice of general practitioners and necessary arrangements are made for their education. Considering the efficiency of family physicians in terms of themselves and the service area, it is important to meet their expectations. In this direction, it is aimed to examine the job and satisfaction levels of family physicians and determine the factors that affect them. Therefore, this study was conducted with 320 family physicians and the data were collected thtough questionnaire. The questionnaire consisted of demographic characteristics, questions determined to evaluate job satisfaction and involve the job satisfaction scale of Minnesota. In the study, factors including some professional characteristics and satisfaction status and general job satisfaction were examined. Internal satisfaction of physicians was higher than external satisfaction. It was found that there was a statistically significant difference between the number of patients examined daily, physical conditions of the ASM, the salary received, the harmony with the colleagues, the harmony with the profession, the idea of quitting the profession, satisfaction with the family medicine system, the situation of choosing this profession again and general satisfaction. In addition, factors affecting job satisfaction were determined as wage, corporate identity, personal development opportunities and career opportunities, respectively.