Farklı işlem görmüş sütlerde bazı metal düzeylerinin belirlenmesi
Determinatiton of some metal levelsin various kinds of milk processed in different ways
- Tez No: 553395
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN FİLAZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aromalı süt, ICP-MS, Metal, Süt, Aromatic Milk, ICP-MS, Metal, Milk
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Farklı İşlem Görmüş Sütlerde Bazı Metal Düzeylerinin Belirlenmesi Bu çalışmada tam yağlı, yarım yağlı, yağsız, organik, aromalı (çilekli, muzlu, kakaolu), pastörize ve çiğ sütlerde, çinko (Zn), selenyum (Se), bakır (Cu), demir (Fe), krom (Cr), nikel (Ni), kurşun (Pb), kadmiyum (Cd), arsenik (As) ve alüminyumun (Al) ölçülmesi amaçlandı. Örnekler, Ankara'daki marketlerde farklı tipte işlem görmüş ve ambalajlı olarak satılan steril ve pastörize sütler ile sütçülük işletmelerine gelen ve soğutmalı çiğ süt tanklarında bulunan sütlerden toplandı. Bunun için her grupta 10 adet olmak üzere toplam 90 örnek toplandı. Mikrodalga fırında yakma işleminin ardından analizler ICP-MS ile gerçekleştirildi. Analiz edilen örneklerin hiçbirinde Pb ve Cd'a rastlanmadı, ama tüm numunelerde Zn'ya rastlandı. Hedef elementler yönünden tüm süt çeşitleri değerlendirildiğinde en yüksek rastlanma sıklığına sahip metalin Zn olduğu ve bunu azalan sırayla Cr=As>Al>Se>Fe>Ni>Cu> Pb=Cd takip etti. Zn ayrıca, yağsız sütlerdeki ortalama Fe konsantrasyonu haricinde konsantrasyon açısından da en yüksek metal oldu. Esansiyel elementler arasında en düşük konsantrasyon Cu'da ölçülmüştür. Bu da sütün Cu açısından zayıf bir kaynak olduğunu gösterdi. İstenmeyen elementlerden Al ve As ise numunelerin sırasıyla %85 ve %94.45'inde bulundu. Bununla beraber mevcut konsantrasyonlar olumsuz bir etkiye neden olabilecek düzeyin altındaydı. Sonuç olarak sütlerdeki metal konsantrasyonları sütün tipine göre istatistiksel yönden önemli farklılıklar gösterdi. Böylece sütlerin hazırlanması sırasında düşük kalitede materyallerin kullanılmaması ve hayvanların tükettiği yem ve suların özellikle istenmeyen metallerle kirlenmiş olma olasılığına karşı sürekli kontrol edilmesi, hayvanların sanayi ve trafiğin olduğu yerlerin yakınlarında otlatılmaması, halk sağlığının korunması açısından sütteki metal konsantrasyonunun sürekli kontrol edilmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
Determination of Some Metal Levels in Various Kinds of Milk Processed in Different Ways In this study, it was aimed to measure zinc (Zn), selenium (Se), copper (Cu), iron (Fe), chromium (Cr), nickel (Ni), lead (Pb), cadmium (Cd), arsenic (As), and aluminum (Al) in whole, semi-skimmed, skimmed, organic, aromatic (strawberries, banana, and cocoa), pasteurized and raw milk. The samples were collected from sterilized and pasteurized milk processed in different ways and sold in packages in supermarkets in Ankara and the milk kept in refrigerated raw milk storage tanks in dairy farms. For this, a total of 90 samples were collected as in 10 in each group. After microwave incineration, analyzes were performed using ICP-MS. Pb and Cd were not found in any of the analyzed samples, while Zn was observed in all samples. When all the milk types were evaluated in terms of the targeted elements, the metal with the highest frequency of occurrence was Zn followed by Cr=As> Al>Se>Fe>Ni>Cu>Pb=Cd in a decreasing order, respectively. Zn was also the highest metal in terms of concentration, except for the average Fe concentration in the skimmed milk. The lowest concentration among the essential elements was measured in Cu. This was the indication that milk was a weak source of Cu. The undesired elements, Al and As were found in 85% and 94.45% of the samples, respectively. However, the present concentrations were below the level of a probable negative effect. As a result, it was found out that the concentrations of metals in the milk showed statistically significant differences depending on the milk type. Therefore, it is recommended that low-quality materials should not be used during the preparation of milk, the feed and water consumed by animals should be controlled regularly against the possibility of contamination with especially undesired metals, the animals should not be pastured around industrial and traffic sites and the metal concentration in the milk should be controlled regularly in terms of protection of public health.