Tanrıçalıktan Orta Çağ'ın cadı avı geleneği: Kadının itibarsızlaştırılması üzerine bir inceleme
From the goddess to the witch hunt tradition of the middle ages: A study on women's discrimination
- Tez No: 553538
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN ÇANKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: Tanrıça, Orta Çağ, Cadı Avı, Kadın, Goddess, Middle Ages, Witch Hunt, Woman
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışma ilkel dönemden başlayan bir yol haritası çizerek Orta Çağ'da kadınların karşı karşıya bırakıldığı cadılık suçlamaları ile tarihte kadının değer problemine eğilmeyi amaçlamaktadır. Tezimizin iddiası kadınların Orta Çağ'daki cadı avları noktasına nasıl getirildiğiyle ilgili süreci değerlendirebilmektir. İlk bölümde kategorileştirmeden daha uzak olunan taş devirlerinde kadın ve erkeğin yaşamdaki ortaklığı üzerinde dururuz. Yaşamlarını sürdürmek için birbirlerine duydukları ihtiyaç ve yaşamsal faaliyetlerdeki ortaklıkları ile kadının birincil statüsü hakkında bir incelemeye başvururuz. İkinci bölümde toplumsal cinsiyet eşitliği üzerine kodlar oluşturduğunu düşündüğümüz dinlerin çizdiği kadın profillerini inceleriz. Kutsal kitaplardaki kadın ve ahlak anlayışı üzerinden bir çıkarım yapabilmeyi planlarız. Üçüncü bölümde bir önceki bölümde Hıristiyanlığın kadınlar hakkındaki değerlendirmesini detaylandırmak ve Orta Çağ'ın amaç ve sonuç itibariyle en önemli gelişmelerinden olan Haçlı Seferleri ve bu seferlerdeki Hıristiyan ve Müslüman kadınlar üzerinde dururuz. Araştırmamız dördüncü bölümde bir dönem tanrıçalığına ikna olunan kadının geldiği son itibarsızlık noktası olan cadılık üzerinde yoğunlaşır. Aynı bölümü Avrupa'da yaklaşık üç yüz elli yıl süren cadı avı geleneğinde söz konusu olan kadınların benzer ve farklı özelliklerini, fiziksel görünüşlerini ve yaşam tarzlarını değerlendirmekle sürdürürüz. Cadılık deneyleri, Engizisyon Mahkemeleri ve yargılamayı bir bütün şeklinde ele alırız. Son bölümde gerek Avrupa tarihi, gerek kadın tarihi üzerine araştırmalarda karşımıza çıkan Jeanne d'Arc karakterinin incelemesinde bulunuruz. Son kertede tezimiz, önce cadılık suçlamasıyla infaz edilen, sonra da azizeliği ilan edilen Jeanne d'Arc karakterinin itibarının önce alınıp sonra iade edilmesiyle görülen çelişkili tutumla tarihte kadınlara karşı geliştirilen tutarsız algılamayı somutlaştırmayı iddia eder.
Özet (Çeviri)
This study aims to address women's value problem in history by drawing a road map starting from the primitive period with the accusations of witchcraft in which women were confronted in the Middle Ages. Our thesis is to evaluate the process of how women are brought to the point of witch hunting in the Middle Ages. In the first chapter, we emphasize the partnership of men and women in life during stone age periods where they were mostly distant from categorization. we refer to a review of their partnerships with each other in their needs and vital activities in order to sustain their lives, as well as women's primary status in that. In the second chapter, we examine the women profiles that was defined by the religions which we believe have formed codes on gender equality. We plan to make an inference based on the understanding of women and morals in the holy books. In the third chapter, we examine the evaluation of Christianity about women in the previous chapter and we focus on the Crusades which is the most important development of Middle Age due to their reasons and results, and the Christian and Muslim women in Crusades. In the fourth chapter, our research focuses on the witchcraft, the last point of discrediting for the woman who was believed to be goddess in earlier ages. We continue the same chapter by evaluating the similar and different characteristics, physical appearance and lifestyles of the women in the witch hunt tradition, which lasted approximately three hundred and fifty years in Europe. We treat witchcraft experiments, Inquisition Courts and the trial as a whole. In the last chapter, we examine the character of Jeanne d'Arc, which we encountered in research on European history and women's history. In the last instance, our thesis claims to embody the inconsistent perception developed against women in history based on the contradictory attitude against Jeanne d'Arc, who was first executed on accusations of witchcraft and then declared a saint later.