Oyun terapisiyle bütünleştirilmiş grupla psikolojik danışmanın ilkokul öğrencilerinin sosyal kaygı düzeylerine etkisi
The effects of group counseling integrated with play therapy on social anxiety levels of children at primary school
- Tez No: 553560
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH SÜRÜCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İlkokul öğrencileri, oyun terapisi, grupla psikolojik danışma, sosyal kaygı, deneme modeli, Primary school students, play therapy, group counseling, social anxiety, trial model
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırmanın amacı, oyun terapisiyle bütünleştirilmiş grupla psikolojik danışmanın ilkokul öğrencilerinin sosyal kaygı düzeylerini azaltmadaki etkisinin incelenmesidir. Bu araştırmada, deneme modellerinden olan“öntest-sontest kontrol gruplu”deneysel desen kullanılmıştır. Bu araştırmanın çalışma grubunu, 2017-2018 eğitim öğretim yılında Konya ili Selçuklu ilçesinde bulunan bir ilkokulun dördüncü sınıflarında öğrenciler oluşturmaktadır. Bu araştırma doğrultusunda, araştırmanın başında ilkokulda dördüncü sınıfa devam eden öğrencilere Çocuklar İçin Sosyal Anksiyete Ölçeği-Yenilenmiş Biçimi uygulanmış, sosyal kaygı düzeyi en yüksek çıkan öğrenciler içinden 8 öğrenci deney grubunu, 8 öğrenci de kontrol grubunu oluşturmuştur. Araştırmada deney grubuna her biri 40 dakika süren 8 oturum uygulanmıştır. Oturumlar sona erdikten sonra deney ve kontrol gruplarına Çocuklar İçin Sosyal Anksiyete Ölçeği-Yenilenmiş Biçimi uygulanmıştır. Deney ve kontrol grubu öntest-sontest puanları arasındaki fark ve deney grubuna katılan öğrencilerin öntest-izleme testi arasındaki fark Wilcoxon İşaretli vi Sıralar Testi ile test edilmiştir. Deney ve kontrol grubu öntest puanları arasındaki fark ve sontest puanları arasındaki fark ise Mann Whitney U Testi ile test edilmiştir. Bununla birlikte deney grubu öntest-sontest puanlarıyla cinsiyet ve algılanan akademik başarı düzeyleri arasındaki fark Kruskal Wallis Testiyle analiz edilmiştir. Yapılan analiz sonucunda kontrol grubunun öntest-sontest puanları ile deney ve kontrol grubu öntest puanları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Deney grubu öntest-sontest puanları ile deney ve kontrol grubu sontest puanları arasında ise anlamlı bir fark bulunmuştur. Ayrıca deney grubu öntest-sontest puanlarıyla cinsiyet ve algılanan akademik başarı düzeyleri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Deney grubu öntest ve izleme testleri arasında ise anlamlı fark bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to search the effect of group counselling integrated with play therapy on reducing the levels of social anxiety of primary school students. In this study, the“pretest-posttest with control group”trial design was used. The study group of this research consists of the students studying in the 4th grade in an elementary school in the Selçuklu district of Konya in the 2017-2018 academic year. In line with this research, at the beginning of the research, the Social Anxiety Scale for Students-Renewed Form was applied to the students attending the 4th grade in the primary school, consequently 8 students among students with high social anxiety consisted the study group and another 8 students consisted the control group. In the study 8 sessions and 40 minutes for each, applied to randomly selected study group. When the sessions were over, the Social Anxiety Scale for Students-Renewed Form was applied to the experimental and control groups. The difference between the pretest-posttest scores of the experimental and control groups and also the difference between pretest and follow up test of the viii students in the experimental group was tested with the Wilcoxon Signed Ranks Test. The difference between pretest scores and the posttest scores of the experimental and control groups was tested by Mann Whitney U Test. The difference between the pretest and post-test scores of the experimental group, the gender and perceived academic achievement levels were analyzed by Kruskal Wallis Test. As a result of the analysis, no significant difference was found between the pretest and posttest scores of the control group and pretest scores of the experimental and control groups. There was a significant difference between both pretest and posttest scores of the experimental group and the posttest scores of the experimental and control groups. In addition, there was not significant difference between the pretest-posttest scores of the experimental group and gender and perceived academic achievement levels. A significant difference was found between pretest and followup tests of experimental group.