Çalışan ve emekli yöneticilerin yaşamın anlamı doğrultusunda yaşam doyumu düzeylerinin karşılaştırmalı incelenmesi
Working and retired administrators examination of themeaning of life and life satisfaction levels in line withcomparative
- Tez No: 553572
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN İŞÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yaşam Doyumu, Yaşamın Anlamı, Kişisel Anlam, Yönetici, Emekli, Life Satisfaction, Meaning of Life, Personal Meaning, Manager, Retired
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu araştırmada, çalışan ve emekli yöneticilerin yaşamın anlamı doğrultusunda yaşam doyumu düzeylerinin karşılaştırılması çalışması yapılmıştır. Çalışma esnasında, yaşamın anlamı ölçeği ve yaşam doyumu ölçeği kullanılarak demografik bilgiler yardımıyla çeşitli değişkenlere göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir. Araştırmaya, özel sektörde halen çalışan yöneticiler ile çalışma hayatına son vermiş emekli yöneticiler katılmıştır. Ankete 212 çalışan yönetici, 178 emekli yönetici toplam 390 kişi katılmıştır. Katılımcıların %54.3ü çalışmakta, %45.7i emeklidir. Araştırmada anket yöntemi kullanılmış olup, anket online olarak mail aracılığı ile kişilere ulaştırılmıştır. Verilerin analizi SPSS 23 programı ile yapılmış olup çalışmada test tekniklerinden Pearson korelesyon testi, bağımsız gruplar t testi, Anova testi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarında Emekli yöneticilerin çalışan yöneticilere oranla yaşam doyumunun daha yüksek olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, Life and Satisfaction Levels of Actively Working and Retired Managers were compared. During the study, it was examined whether there was a statistically significant difference according to various variables by using Life Meaning Scale and Life Satisfaction Scale with demographic information. The study was attended by managers who are currently working or retired at private sector. A total of 390 people participated to the research with a composition of 178 retired manager and 212 working manager - 54.3 % of the participants were employed, 45.7% were retired. The study was made by the survey method and the survey questions were delivered to the participants via e-mail. Data were analyzed using SPSS 23 program and Pearson correlation test, independent groups t test and Anova test were used in the study. In the results of the study, it was found that retired managers have higher life satisfaction compared to the currently working manager.