Arap Baharından sonra Türkiye'nin dış ticaretinde yaşanan finansal problemler
Arab Spring after Turkey's foreign trade at experienced financial problems
- Tez No: 553573
- Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİ ERDOĞAN YAYLA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Arap baharı, dış ticaret, finans, ihracat, The Arab spring, foreign trade, finance, export
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışmada, Tunus'ta 2010 yılının aralık ayında Muhammed BUAZİZİ' nin kendisi yakmasıyla başlayıp birçok Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkesini etkisi altına alan Arap Baharı olarak adlandırılan halk ayaklanmasının Türkiye'deki firmaların dış ticaret anlamından yaşadıkları finansal sorunlar araştırılmıştır. Araştırma, Türkiye de Ortadoğu'ya sınır komşusu olan Gaziantep, Hatay ve Şanlıurfa illerimizdeki toplamda 6 firma oluşturmaktadır. Firmaların dış ticarette öncelik olarak finansal açıdan yaşadıkları sorunlar araştırılmış olup nakliyat noktasında yaşadıkları sorunlarda incelenmiştir. Yaşanılan sorunların daha iyi anlaşılabilmesi için farklı sektör gruplarında faaliyet gösteren firmalar seçilmeye dikkat edilmiştir. Araştırmacı tarafından hazırlanan sorular katılımcılarla yüz yüze görüşülerek sorulmuş olup verilen cevaplar doğrultusunda neticeler elde edilmiştir. Katılımcılara Arap baharı öncesi ve sonrası olarak karşılaştırmalı sorular sorularak yaşanılan problemlerin net bir şekilde anlaşılması sağlanmıştır. Son olarak genel durum değerlendirilmesi yapılması istenilerek Arap baharının ne denli finansal, sosyal ve siyasal etki bıraktığını incelenmek istenmiştir.
Özet (Çeviri)
The financial problems which the firms have experienced from the point of trade resulting from the popular uprising called the Arab spring, which started in Tunisia, in December, 2010 with Muhammed Buazizi's burning himself and took hold of many of the Middle East and Nort Africa countries, have been searched in this study. The search is composed of totally six firms in Türkey; in Şanlıurfa, Hatay and Gaziantep, bordering the Middle East. The firms problems from the point finance in the foreign trade have been searched primarily, and the problems they have experianced at the point of transportation have been examined, as well in order to be able understand the experianced problems, choosing firms operating on different groups of sectors has been taken into consideration. Negotiating face to face, the questions prepared by the researcher have been asked to the participants and in the direction ot the answer, the results have been obtained. Asking the participants questions as pre Arab Spring and past. Arab spring, a celar understanding of the experianced problems has been provided. Finally, asking a general status assesment to be done, it has been expected to examine how much financial, social and political effect the Arab Spring has left.