Extrinsic motivational resources for second/foreign language learning: A study on exploring motivators and de-motivators of engineering students
İkinci/yabancı dil eğitimi için dışsal motivasyon kaynakları: Mühendislik öğrencilerinin motive edici ve demotive edici unsurlarını incelemeye dayalı bir çalışma
- Tez No: 553571
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, motivasyon kaynakları, dışsal motivasyon, dış faktörler, İngilizce öğrenimi, Motivation, motivation sources, extrinsic motivation, external factors, English language learning
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu tez çalışmasında Türkiye'nin Konya ilindeki özel bir üniversitede yabancı dil olarak İngilizce öğrenen mühendislik öğrencilerinin motivasyonlarını etkileyen dışsal faktörlerin belirlenmesini ve bu motivasyon faktörlerinin etki yönlerini (olumlu ya da olumsuz) tanımlanması amaçlanmaktadır. Bilgi toplamak için hem nicel hem de nitel yöntemler kullanılmıştır. Araştırmacı nicel araştırma metodu olarak 35 maddelik bir ölçek geliştirmiş ve katılımcılara uygulamıştır. Araştırmanın nitel boyutu ölçekte katılımcılara sorulan bir açık uçlu sorudan oluşturmaktadır. Ölçek mühendislik bölümünden 309 üniversite öğrencisi tarafından tamamlanmıştır. Çalışmanın sonuçları, motivasyon ve yabancı dil öğrenme başarısının güçlü bir şekilde bağlantılı olduğunu göstermektedir. Ayrıca“önemli diğerleri”,“başkalarıyla etkileşim”ve“öğrenme ortamı”gibi faktörlerin öğrencilerin motivasyon seviyelerini önemli ölçüde etkilerken,“genel durumlar”faktörünün öğrencilerin öğrenme motivasyon seviyelerinde anlamlı bir fark yaratmadığı sonucuna varılmıştır. Öte yandan, bu faktörler arasında İngilizce öğretmeni ve veliler, övülmek, kötü düzenlenmiş sınıf ve okul ortamı, haftalık ders saatlerinin yetersizliği, öğrencilerin gelecek kaygıları, İngilizce öğretmenin motive etme derecesi, İngilizce öğrenmenin sunduğu yurtdışına çıkma fırsatları ve yerel/ulusal eğitim sistemi gibi belirleyiciler öğrencilerin İngilizce öğrenmeye yönelik motivasyonlarını en fazla etkilerken, ailenin yaşam tarzı, cezalar ve yaptırımlar ve ebeveynlerin eğitim durumu en az etkilemektedir. Son olarak, bulgular mühendislik öğrencilerinin İngilizce öğrenmeye yönelik motivasyonlarını olumlu yönde etkileyen bazı dış faktörlerin; öğretmenlerin ve ebeveynlerin öğrencilerin İngilizce öğrenmeye karşı tutumları, İngilizcenin başkalarıyla etkileşimde bulunmalarına katkısı, geri bildirim alma, ödüller ve övülme ve iyi düzenlenmiş bir öğrenme ortamı olduğunu göstermiştir. Öte yandan, araştırma sonuçları mühendislik öğrencilerinin İngilizce öğrenmeye yönelik motivasyonlarını olumsuz yönde etkileyen dışsal faktörlerden bazılarının; ailenin yaşamında İngilizcenin eksikliği, ceza ve yaptırımlar, kalabalık sınıflar ve haftalık kurs saatlerinin yetersizliği olduğunu ortaya koymuştur. Araştırmanın sonuçlarına göre araştırmacı, İngilizce öğrenmeye çalışan mühendislik öğrencilerinin her çalışma için geri bildirim almaları ve başarılı çalışmalardan ötürü övgü almaları gerektiğini öne sürüyor. Mühendislik öğrencilerinin İngilizce öğrenme ortamları dikkatlice düzenlenmelidir. Veliler ve İngilizce öğretmenleri, bu çalışmada belirtilen mühendislik öğrencilerinin motivasyonlarını etkileyen dış faktörlerin farkında olmalı ve buna göre önlemler almalıdırlar. Bu güncel tez çalışması sadece mühendislik fakültesi üniversitesi öğrencileri ile yapılmıştır. Aynı çalışma, farklı bölümlerden öğrencilerle sonraki araştırmalarda yapılabilir.
Özet (Çeviri)
The current thesis study aims to determine external factors affecting engineering students' motivation, who are learning English as a foreign language in a private university in Konya, Turkey, and to find out the impact direction (negatively or positively) of these motivational factors. Both quantitative and qualitative research methods are used to gather information. As a quantitative research method, the researcher developed a 35-item scale and applied it to the participants. The qualitative side of the research consists of an open-ended question asked to the participants on the scale. The scale was completed by 309 university students of engineering department. The results of the study show that motivation and foreign language learning success are strongly correlated. It is also concluded that the factors such as 'significant others', 'interaction with others' and 'learning environment' significantly affect the motivation level of the students while 'the general situations' factor does not make any meaningful difference in students' learning motivation levels. On the other hand, among these factors, determinants such as English teacher and parents, being praised, the poorly organized classroom and school environment, the insufficiency of the weekly course hours, students' future anxiety, the degree to which English teacher motivates, opportunities to go abroad offered by learning English, and local/national education system affect engineering students' motivation for English language learning most while family lifestyle, the penalties and enforcements, and parent's educational status affects least. Finally, findings show that some of the external factors which positively affect engineering students' motivation for English language learning are; teachers and parents' positive attitudes towards students' learning English, the contribution of the English in interacting with others, getting feedback, awards and being praised, and a well-organized learning environment. On the other hand, results report that some of the external factors which negatively affect engineering students' motivation for English language learning are; lack of English in the family's lifestyle, punishment and enforcements, the crowded classes, and the insufficiency of the weekly course hours. According to the results of study, the researcher suggests that engineering students who try to learn English should get feedback for each study and they should be praised with their successful studies. Engineering students' English learning environments should be carefully arranged. Parents and English teachers should be aware of the external factors mentioned in this study that affect the motivation of the engineering students and should take measures accordingly. This current thesis study was conducted only with university students of engineering faculty. The same study can be done in further research with students from different departments.