Ayn el Arab (Kobani–Arap Pınarı) ekseninde iç ve dış politika etkileşimi
The interaction of domestic and foreing politicies in the axes of Ayn el Arab
- Tez No: 443291
- Danışmanlar: PROF. DR. RASİM YILMAZ ESMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Arap Baharı, Ayn El Arab, PKK, PYD, Turkey, Arab Spring, Ayn El Arab, PKK, PYD
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Soğuk Savaş'ın sona ermesine müteakip Dünya genelinde değişen dengeler şüphesiz Türkiye'nin de bir parçası olduğu Ortadoğu coğrafyasını derinden etkilemiştir. Özellikle 2003'te ABD'nin Irak müdahalesi ve Arap Baharı gibi kırılma noktalarında Ortadoğu coğrafyası kaynadığı gibi Türkiye de çevresindeki olumsuzluklardan etkilenmiştir. Bu çerçevede son zamanlarda sıklıkla gündeme gelen Ayn El Arab (Kobani – Arap Pınarı) örneklemi ışığında çalışmamı şekillendirmeye çalıştım. İç ve dış politika arasındaki etkileşimi ortaya koymaya çalıştığım çalışmam temel olarak beş ana bölümden oluşmaktadır. İkinci bölümde iç ve dış politika etkileşimlerini akademik çerçeve içerisinde örneklerle birlikte açıklamaya gayret ettim. Üçüncü bölümde Türkiye'nin iç sorunu olan PKK'yı ele alarak çeşitli açılardan incelemeye çalıştım. Dördüncü bölümde Arap Baharı'ndan sonra Türkiye'nin dış sorunu haline gelen PYD'yi ele alarak çeşitli açılardan incelemeye çalıştım. Beşinci bölümde iç ve dış politika karar alma süreçlerinde etkili olan TBMM'de grubu bulunan dört farklı partinin milletvekilleri ile birlikte röportajlar yaparak konuya yaklaşımlarını yansıtmaya çalıştım. Çalışmamın son bölümünde ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci bölümlerde belirttiğim bilgiler ışığında PKK ve PYD arasındaki bağı ortaya koymaya çalıştım. Bu bağ sadece basit bir örgütsel bağın ötesinde Türkiye'yi gerek iç gerekse de dış politika sürecinde olumsuz yönden etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Middle East geography was undoubtedly influenced deeply by the changing balances around the world just after the Cold War Era. Turkey is a part of the Middle East geography. Especially, USA's Iraq attacks in 2003 and Arab Spring were the breaking point of this geography and Turkey was influenced by these problems. In the light of the Ayn El Arab (Kobani – Arap Pınarı), I tried to write my thesis. My thesis in which I tried to reveal the interactions between domestic and foreign policies comprises of basically five main sections. I make tried to explain domestic and foreign policies' interactions with the examples in the second section. PKK is the internal problem of Turkey; I have tried to examine PKK from various perspectives in the third section. PYD have become an external problem of Turkey after the Arab Spring; in the fourth section I have tried to examine PYD from different aspects. In the fifth section, I attempted to reflect approaches of four political parties' deputies in Turkish Grand National Assembly by interviewing them. At the last section of my thesis, in the light of the information I gathered from the second, third, fourth and fifth sections, I have tried to reveal the connection between PKK and PYD. This connection is beyond the simple organizational connection, it negatively affects Turkey's domestic and foreign policies.