Hasan Lâtif Sarıyüce'nin hikâyelerinin 'Çocuğa görelik' açısından değerlendirilmesi
Assesament of Hasan Lâtif Sariyüce's stories in terms of 'Relative to child'
- Tez No: 553604
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERİFE AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Çocuğa Görelik, Hasan Lâtif Sarıyüce, Hikâye, The concept of beıng suıtable for a chıld, Hasan Lâtif Sarıyüce, The story
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Çocukların yetişkinlerden farklı bir düşünce dünyaları vardır. Onlar olaylara, insanlara, durumlara başka yönlerden bakabilirler. Bu nedenle çocuklar için yazılan eserlerin onların bu özel dünyasına hitap etmesi yani çocuğa göre olması gerekir. Çocuğa görelik, bir eserin çocukların ilgi ve ihtiyaçlarını gözeten konuları işleme, onların yaş dönemlerine göre değişen özelliklerini dikkate alma, belirli biçimsel niteliklerde olma, çocukların kolaylıkla anlayabilecekleri dil ve anlatım tarzını barındırma, böylelikle onlara duygu ve düşünce yönünden katkı sağlama özelliklerini taşıması olarak tanımlanabilir. Hasan Lâtif Sarıyüce, çeşitli türlerde yüzden fazla eserle çocuk edebiyatına büyük hizmetler vermiştir. Bu çalışmada, Hasan Lâtif Sarıyüce'nin hikâyelerinin 'çocuğa görelik' açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma, Hasan Lâtif Sarıyüce'nin hikâye kitapları ile sınırlandırılmıştır. Bu amaçla ele alınan eserler, yapılan literatür taraması ve alınan uzman görüşleri aracılığıyla oluşturulmuş değerlendirme formu ile iç yapı (içerik) ve dış yapı (tasarım) özellikleri bakımından iki ana başlık altında incelenmiştir. İç yapı özellikleri açısından konu, tema, karakterler, dil ve anlatım, ileti, çevre; dış yapı özellikleri açısından ise boyutlar, kâğıt, kapak-cilt, sayfa düzeni, harfler ve resimler başlıkları üzerinde durulmuştur. Sarıyüce'nin on hikâye kitabı bu bağlamda ele alınarak incelenmiştir. On kitapta elli altı hikâye teze konu olmuştur. Hasan Lâtif Sarıyüce'nin tüm hikâye kitapları çalışmanın evreni olarak kabul edilmiştir. Yazarın hikâye kitaplarının tamamı çalışmada ele alındığından; örneklem belirleme yoluna gidilmemiştir. Nitel araştırma deseninde gerçekleştirilen çalışmada doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen veriler üzerinde betimsel analiz yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Children have a different world of thought than adults. They can see events, people, situations from different points of view. Because of this reason, works written for children should appeal to their special world, i.e. they should be suitable for a child. The fact of being suitable for a child can be defined as a work having the characteristics of handling issues which pay regard to children's interests and needs, considering their characteristics which change according to their age, being specifically formal, having language and phrases which can be understood by children easily, therefore contributing to them in terms of feelings and thoughts. Hasan Lâtif Sarıyüce has given great services to children's literature with more than a hundred works in various genres. It has been aimed in this study to evaluate stories of Hasan Lâtif Sarıyüce in terms of being suitable for a child. The study is limited with story books of Hasan Lâtif Sarıyüce. Works that have been reviewed for this purpose, have been analyzed under the two main topics in terms of internal structure (content) and external structure (design) characteristics with evaluation form created through literature review and expert opinions taken. Emphasis has been put on subject, theme, characters, language and expression, message, environment with regard to content features; on dimensions, paper, cover-bound, page layout, letters and pictures with regard to design features. Ten story books of Sarıyüce have been analyzed by being reviewed in this context. Fifty six stories from ten book have been discussed in the thesis. All story books of Hasan Lâtif Sarıyüce have been accepted as the universe of the study. Since all of the story books of the author are reviewed in the study; sample has not been determined. In the study carried out according to qualitative research design, document review method has been used. Descriptive analysis has been performed on data obtained.