Teaching English through drama and drama techniques in eslclassrooms
Yabancı dili İngilizce olan sınıflarda drama ve drama teknikleri ile İngilizce öğretimi
  1. Tez No: 553608
  2. Yazar: ÜZEYİR İKİNCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitimde Drama, Drama Teknikleri, Drama İle İngilizce Öğretimi, Dramanın Çocukların Gelişimine Etkileri, Drama in Education, The techniques of Drama, Teaching English Through Drama, The Effects of Drama on Development of Children
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Türkiye'de dil öğrenenlerin çoğu iletişim için dili kullanmamaktadır ve yıllarca İngilizce öğrenseler de sınıfta öğrendikleri şeyleri gerçek hayatta kullanamazlar. Bunun nedeni seçilen teknikler öğrenciler için yeterince uygun ve yeterli ve derslerin motive edici ve gerçekçi olmamasıdır. Bu çalışma, gerçek hayattaki durumları sınıfa getirerek ve öğrencilere anlamlı bir iletişim sağlayarak dramanın İngilizce öğretimi üzerindeki etkili rolünü göstermeyi amaçlamaktadır. Bu çalışma, İngilizce öğretiminde dramatik bir yöntemin mi yoksa geleneksel bir yöntemin mi daha iyi sonuçlara yol açıp açmadığını açıklamayı amaçlamaktadır. İlk bölüm, tez hakkında biraz bilgi verir ve çalışmanın arka planını tanıtır. Aynı bölümde problem, çalışmanın amacı, çalışmanın önemi ve kapsamı da sunulmaktadır. İkinci bölümde,“Türkiye'de Drama ve Yabancı Dil Öğrenenler İçin Öğretim Yöntemleri ve ayrıca Türkiye'de Eğitimsel Drama Tarihi ve Dil Öğretimindeki Önemi”tanıtılmaktadır. Ayrıca, farklı drama öğretim teknikleri ve dramatik yöntem hakkında ayrıntılı bilgiler sunulmaktadır. Üçüncü bölüm de ise“Drama Nedir? ve Tarihinden”ve“Dramanın Yabancı Dil Öğretimine Etkileri”konularından bahsedilmektedir. Dördüncü bölümde ise“Çocukların Gelişimi Üzerindeki Etkileri”tanıtılmaktadır. Drama, öğrencileri sınıf dışında bir yerlere götürür ve başka bir zamanda başka bir kişi olmalarını ister; geleneksel sınıfın gerginliğini azaltır. Öğrencilere sanki bir maske sağlayan drama ve tiyatro, öğrenenlerin kendi duygularını özgürce ifade etmelerini sağlar. Drama bütün sıkıcı ve karmaşık dilbilgisi kurallarına çok anlamlı bir boyut katar. Dramanın kullanımıyla öğrenciler doğru zamanda doğru yerde doğru şeyi söylemeyi öğrenirler. Kısacası, drama gerçek dünya ile sınıf arasındaki boşluğu kapatmaya yardımcı olur. Sonuç olarak, drama derslere çok önemli bir unsur eklemektedir:“Eğlenme Duygusu”. Öğrenciler etkinlikleri yaparken gerçekten zevk alırlar ve tüm etkinliklerde yer alırlar. Katılımın dil öğrenimi için çok önemli olmasından dolayı drama, öğrencilerin“yaparak ve yaşayarak”öğrenmelerini sağlar.
Özet (Çeviri)
In Turkey most of the language learners can't use the language for communication and can' t use the things that they have learnt in the class in real life although they are taught English for many years. The reason for this is that the chosen techniques are not suitable and sufficient enough for the students and the lessons are not motivating and not realistic. This study aims to show the role of drama on effective English teaching by bringing real-life situations into the classroom and providing students with meaningful communication. This study aims to explain whether a dramatical method or a traditional method in teaching English leads to better results. The first chapter gives some information about the thesis and introduces some background to the study. The problem, purpose of the study, significance of the study, scope are also presented in the same chapter. The second chapter introduces“Drama in Turkey and teaching methods foreign language learners, history of educational drama in Turkey and its importance in language teaching.”Moreover, different drama teaching techniques and detailed information about the dramatical method are presented. The third chapter introduces“What is Drama? and its history.”and“The Effects of Drama on Foreign Language Teaching”. The fourth chapter introduces“The Effects on Development of Children.”As drama gets students somewhere outside the classroom and wants them to be another person at another time; it lessens the tension of the traditional classroom. Providing a mask for the students, drama enables them to express their own feelings freely. Drama adds a very meaningful dimension to all boring and complicated rules of grammar. With the use of drama students learn saying the right thing in the right place at the right time. In short, Drama helps to bridge the gap between real world and the classroom. In conlusion, Drama also adds a very important element to lessons“fun”. Students really enjoy while doing the activities and they take parts in all activities. Because of the reason that participation is very essential for language learning. Drama helps students“learn by doing.”