Alternatif turizm kapsamında termal turizmin bölgesel kalkınmadaki etkisi: Balçova Agamemnon kaplıcaları
The effect of thermal tourism on regional development in the scope ofalternative tourism: Balçova Agamemnon springs
- Tez No: 553751
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Agamemnon, Balçova, alternatif turizm, bölgesel kalkınma, termal turizm, Agamemnon, Balçova, alternative tourism, regional development, thermal tourism
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Ülkelerin birbirini tanıması ve ülkeler arası ilişkilerin güçlenmesinde turizmin önemli bir rolü vardır. İnsanlar, yurt dışına yapacakları turistik bir gezi için daha çok sosyal, ekonomik ve politik ilişkileri güçlü olan ülkeleri tercih ederler. Turizm etkinlikleri, insanların farklı ülkeleri ve kültürleri tanımasını sağlayan sosyal bir olaydır. Her turist gittiği yeri etkilemekte ve gittiği yerden etkilenmektedir. Böylece farklı toplumlar ve kültürler arasındaki bağlar güçlenmektedir. Bu araştırmanın temel amacı, İzmir/Balçova ilçesinde gerçekleşen termal turizmine katılan turistlerin bölgesel kalkınmaya olan etkisini incelemektir. Araştırma 4 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde alternatif turizm uygulamaları ele alınmış, alt başlıkları açıklanmıştır. İkinci bölümde alternatif turizm kapsamında termal turizm ve bölgesel kalkınma kavramları ele alınmış, detaylarıyla belirtilmiştir. Üçüncü bölümde Balçova Agamemnon Kaplıcaları termal turizm bölgesi ve termal turizm potansiyeli incelenmiş ve çeşitli veriler ortaya konmuştur. Dördüncü bölümde araştırma ile alakalı bulgular tespit edilip değerlendirmeler yapılmış ve buna bağlı öneriler oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Tourism has an important role in recognizing each other and strengthening relations between countries. People prefer to have more social, economic and political relations for a touristic trip abroad. Tourism activities are a social event that allows people to recognize different countries and cultures. Every tourist influences his destination and is influenced by his destination. Thus, ties between different societies and cultures are strengthened. The main aim of this study is to investigate the effect of tourists participating in thermal tourism in İzmir / Balçova district on regional development. The research consists of 4 chapters. In the first part, alternative tourism applications are discussed and sub-headings are explained. In the second chapter, the concepts of thermal tourism and regional development in the scope of alternative tourism are discussed and explained in detail. In the third chapter, the thermal tourism region and thermal tourism potential of the Balçova Agamemnon Thermal Springs were examined and various data were presented. In the fourth chapter, the findings related to the research were determined and evaluations were made and related suggestions were formed.