Ameliyat ipliği olarak kullanılmak üzere biyodegradable kopolimerler ve fiberlerin üretimi ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 55377
  2. Yazar: GÜLAY KÖKTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERHAN PİŞKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Laktat/glikolat homo ve kopolimerler, Sentez, Ameliyat İplikleri, Fiber çekme, Poly(lactide/glycolide) homo and copolymers, Synthesis, Sutures, Fiber formation
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
özet ÖZET Bu çalışmada yüksek molekül ağırlığında glikolik/laktik asit homo ve kopolimerler sentezlenmiş, karakterize edilmiş ve enjeksiyon ile fiber formuna getirilmiştir.îlk basamakta glikolik/laktik asit monomerlerinden glikolat/laktat dimerlerinin sentezlenmiştir. Bu proses laktik/glikolik asitten antimon trioksit katalizörü varlığında düşük molekül ağırlıklı glikolik asit/laktik asit polimerinin eldesi ve elde edilen polimerin depolimerizasyon yoluyla laktat/glikolat dimerlerini oluşturması şeklinde tanımlanan iki basamaklı bir proses ile gerçekleştirilmiştir. Dimer oluşumu DSC, Kl'lK. ve polarimetre ile gösterilmiştir. Sentezlenen dimerlerin yapısal ve termal analizleri literatürde verilen değerlerle benzerlik göstermektedir. Bu dimerler kullanılarak laktat/glikolat homo ve kopolimerleri halka açılması polimerizasyonu ile sentezlenmiştir. Polimerizasyon katalizörü olarak kalay oktoat ve katalizör aktivatörü olarak lauril alkol kullanılmıştır. Sentezlenen polimerler FTIR, DSC ve TGA ile karakterize edilmiştir. Molekül ağırlıkları GPC ve viskozimetrik bulunmuştur. Yüksek molekül ağırlığındaki polimerler elde edebilmek amacıyla polimerizasyon sıcaklığı, katalizör ve katalizör aktivatörünün miktarları ve polimerizasyon süresi değiştirilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda, polimerizasyon sıcaklığı dimerlerin erime sıcaklığına yalan olduğunda ve polimerizasyon süresi arttırıldığında, optimum kalay oktoat ve lauril alkol konsantrasyonunda yüksek molekül ağırlıklarına ulaşıldığı tesbit edilmiştir. Bu çalışmada ulaşılan en yüksek molekül ağırlığı PDLLA için 480000' dir. Sentezlenen ve karakterize edilen polimerler enjeksiyon ile fiber formuna getirilmiştir. Fiber çekme çalışmaları PDLLA ile yapılmıştır. Çekme sıcaklığı 60°C'ta sabit tutulmak üzere çekme hızı değiştirilerek farklı çaplarda fiberler elde edilmiştir. Fiber kalınlığı mikrometre ve mekanik dayanıklılığı germim ölçer (ekstensometre) ile ölçülmüştür. Fiberlerde molekül ağırlığı arttıkça kopma noktasındaki uzama miktarının azaldığı ancak kopma noktasındaki yük miktarının arttığı gözlenmiştir. Fiber çapı arttıkça gelinimin azaldığı tesbit edilmiştir. Bu uzatma işleminin mekanik dayanıklılık üzerindeki etkisini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Summary SUMMARY In this study, we attempted to synthesize high molecular weight poly(glycolide/lactide) homo and copolymers for use as suture materials. Firstly, lactide/glycolide dimers were synthesized from lactic/glycolic acid monomers. This proses consists of two steps: synthesis of low molecular weight polymers and depolymerization by heat treatment Dimer formation was confirmed by FTIR, DSC and polarimetry. Poly (lactide/glycolide) homo and copolymers were synthesized by ring opening polymerization of cyclic dimers. Stannous octoate was used as catalyst and laurly alcohol was used as chain control agent Formation of polymers were confirmed by TGA, FTIR and DSC. Molecular weight of polymers were determined by GPC and viscosimetry. In order to obtain high molecular weight polymers, polymerization temperature, polymerization time, concentration of catalyst and catalyst activator was changed. Results showed that polymerization is completed within 24 hours. Molecular weight increased with decrease the initiator concentration. In this study we able to reach high molecular weights up to 480000. This polymers were injected as monofilament fibers, then fibers were collected on a glass bobbin. Fiber drawing proses was realized when the temperature was maintained at 60 °C. Fibers having different diameters were obtained by changing the drawing rate. Fiber diameter was measured by micrometer and mechanical strength was measured by extensometer. When molecular weight of PDLLA was increased, amount of load at break increased but elongation at break decreased. When the diameter of fiber increased, mecanical strength of fibers were decreased. This result was showed the effect of drawing.