Abşeron Bölgesi formasyonlarının (Azerbaycan) olgunlaşma analizi
The analyses of maturation in the Absheron Region (Azerbaijan) formations
  1. Tez No: 553780
  2. Yazar: GÜNEL AZIZOVA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM BUZKAN, DOÇ. DR. AHMET KARAKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Azerbaycan, Abşeron, Petrol, Doğal gaz, Olgunlaşma, Azerbaijan, Absheron, Oil, Natural gas, Maturation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada, Azerbaycan doğusunda yer alan Abşeron yarımadasını oluşturan, Alt ve Orta Eosen yaşlı kayaçlarda olgunlaşma analizlerinin yapılması amaçlanmaktadır. Azerbaycan arazisi, jeolojik olarak Alp orojenik kuşağına dahildir. Azerbeycanda, organik madde içeren, Paleojen-Neojen birimleri ile Üst Kretase sedimen birimleri bulunmaktadır. Bu birimler, Abşeron bölgesinde yerel olarak Üretken Kat Formasyonları adı altında gruplanmakta olup litolojisi kireçtaşı, kiltaşı ve kumtaşından oluşmaktadır. Çalışmada, sahadaki Üretken Kat Formasyonlarında, organik madde (kerojen) içeriği yüksek olan kayaçlardan örnekleme yapılmıştır (Lökbatan ve Gobustan bölgelerinde). Gobustan ve Lökbatan Formasyonlarından alınan örneklerin, laboratuvarda hazırlanan parlatma blokları üzerinde, mikroskobta ölçülen reflektans/yansıtma değerleri (%Rmax - %Ro - %Rmin) belirlenmiştir. Bu parlatma blokları örnekleme yapılan birimlerin kerojen reflaktanslarını verdiğinden, bunlar yorumlanmıştır. Yansıtma değerleri ölçümlerine göre; reflektans değerleri (%Ro) 0.47-0.68 arasında değişmektedir. Lökbatan bölgesinde (Üretken Kat Formasyonu) reflektans değerleri (%Ro) 0.56-0.68 aralığında, Gobustan bölgesinde (Üretken Kat Formasyonu) ise reflektans değerleri (%Ro) 0.47-0.55 aralığındadır. Lökbatan ve Gobustan çamur volkanlarından (Üretken Kat Formasyonları) alınan örnekler, örnekleme yapılan yerlere göre sınıflandırıldığında, İpresiyen-Lütesiyen-Bartoniyen (Alt ve Orta Eosen) yaşlı, çamurtaşı ağırlıklı birimlerin olgunlaşma seviyelerinde oldukları belirlenmiştir. İpresiyenLütesiyen-Bartoniyen (Eosen) yaşlı Lökbatan ve Gobustan Çamur volkanlarının (Üretken Kat Formasyonu) yaşlarına oranla olgunlaşma seviyeleri, birimlerin geçirdiği diyajenez/metajenez aşaması ile ilgilidir. Bunun sonucunda, bölgede sık görülen heyelanların, olgunlaşma analizinde belirlenen kil minerallerinin etkenlerinden olan basıncın etkisi ile ilgili olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada, Lökbatan ve Gobustan Çamur volkanlarında hesaplanan olgunlaşma seviyelerine göre; yüksek poroziteli, çamurtaşı ağırlıklı birimlerin petrol migrasyonuna uygunluğu, kuru gaz (metan) ve doğal gaz potansiyelinin yüksek olduğu görülmektedir. Ayrıca örnekleme yapılan mevkilerin korele edilebilecek uygunluğu gösterdiği fark edilmiştir. Derin sondajlar ile bu korelasyon çalışmalarının yapılmasının petrol-doğal gaz rezervuar kayası olabilecek bölgelerin tespitini sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to investigate maturation analyzes of Lower and Middle Eocene rocks which form the Absheron peninsula in the east of Azerbaijan. Azerbaijan land is geologically included in the Alpine orogenic belt. In Azerbaijan, there are Paleogene-Neogene units and Upper Cretaceous sedimentary units containing organic matter. These units are grouped locally under the name of Productive Formations in the Absheron region and consist of limestone, sandstone and claystone. The productive formations in the study area were sampled from rocks with high organic matter content (in Lokbatan and Gobustan regions). The reflectance / reflectance values (Rmax-Ro-Rmin) of the samples taken from the Gobustan and Lokbatan Formations were determined on the polishing blocks prepared in the laboratory under the microscope. From these polishing blocks give the kerogen reflectances of the sampled units, they were interpreted. According to the measurements of the reflectance values; %Ro values range from 0.47 to 0.68. In the Lokbatan region (Productive Formation) reflectance (%Ro) 0.56-0.68; in the Gobustan region (Productive Formation) %Ro; 0.47-0.55. When the samples taken from Lokbatan and Gobustan mud volcanoes were classified according to the sampling places, it was determined that the mudstone-weighted units of Ipresian-Lutetian-Bartonian (Lower and Middle Eocene) age are at the maturation levels. Maturation levels of Lokbatan and Gobustan mud volcanoes of the Ipresian-Lutetian-Bartonian (Eocene) age are related to the diagenesis / metagenesis phase of the units. As a result, it is thought that common landslides in the region are related to the effect of pressure which is one of the factors of clay minerals determined in the maturation analyses. In this study, according to the maturation levels calculated in Lökbatan and Gobustan Mud volcanoes; high porosity, mudstone weighted units are suitable for oil migration, dry gas (methane) and natural gas potential is high. In addition, it has been noticed that the sampling sites indicate the suitability that can be correlated. It is thought that conducting these correlation studies with deep drillings will determine the areas that may be oil-natural gas reservoir rock.