Kurumsal sosyal sorumluluk algısı ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişki: Artvin Çoruh Üniversitesi Hopa Yerleşkesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesine yönelik bir araştırma
The relationship between corporate social responsibility perception and organizational citizenship behavior: Artvin Çoruh University Hopa Faculty of Economics and Administrative Sciences
  1. Tez No: 553787
  2. Yazar: HAZAL UZUNKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILMAZ BAYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal sosyal sorumluluk, Örgütsel vatandaşlık davranışı, Corporate Social Responsibility, Organizational Citizenship Behavior
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Avrasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Kurumsal Sosyal Sorumluluk kavramı günümüz dünyasında hızla yaygınlaşmakta ve önem kazanmaktadır. Ülkemizde de son yıllarda üniversitelerin eğitim planlarında daha fazla yer almaya başladığı görülmektedir. Bu araştırma Üniversite öğrencilerinin KSS ve ÖVD'lerine etkisini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu amaçla Artvin Çoruh Üniversitesi Hopa İktisadi İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde yer alan İşletme, İktisat, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi öğrencilerinden oluşan bir örneklem ile bu çalışma yürütülmüştür. Toplam 549 kişinin eğitim gördüğü Hopa İktisadi İdari Bilimler Fakültesi öğrencilerinin 190 tanesinden anketlere geri dönüş olmuştur. Bu anketlerin 182 tanesi çalışma kapsamında değerlemeye uygun görülmüştür. Araştırma sonuçları Özdemir(2007) ve Çalışkan(2010) çalışmalarında ortaya konan“ekonomik, etik, yasal ve gönüllülük”faktörlerin kurumsal sosyal sorumluluğu algılamada ön plana çıktığını göstermiştir. Çalışmanın önemli bir sonucu öğrenciler kurumsal sosyal sorumluluk uygulamalarını pozitif olarak algılamaktadır. Öğrencilerin kurumsal sosyal sorumluluk algıları ne kadar yüksekse, örgütsel vatandaşlık davranışı da o kadar yükselmektedir.
Özet (Çeviri)
The concept of Corporate Social Responsibility is becoming widespread in today's world and gaining importance. In our country, it is seen that universities have started to take part in education plans in recent years. This research aims to reveal the effect of university students on CSR and ÖVD. For this purpose, a sample of Business, Economics, Political Science and Public Administration students of Hopa Faculty of Economics and Administrative Sciences of Artvin Coruh University was carried out. Of the students of Hopa Faculty of Economics and Administrative Sciences, a total of 549 people were trained, 190 of them returned to the questionnaires. 182 of these surveys were considered suitable for evaluation within the scope of the study. The results of the research showed that the "economic, ethical, legal and volunteerism ortaya factors presented in Özdemir (2007) and Çalışkan (2010) came to the forefront in the perception of corporate social responsibility. An important result of the study is that students perceive corporate social responsibility practices as positive. The higher the students' perception of corporate social responsibility, the higher the organizational citizenship behavior.