Anonim şirketlerde temsil yetkisinin yönetim kurulu tarafından kullanılması
Use of representation right by the board of directors in a joint stock company
  1. Tez No: 553789
  2. Yazar: AYŞE SELCEN KUTGİ TAŞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Anonim Şirket, Yönetim Kurulu, Temsil Yetkisi, Joint Stock company, Board of Directors, Representation rights
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 247
Özet
Anonim şirketi üçüncü kişilere karşı kural olarak yönetim kurulu temsil eder. Birden çok yönetim kurulu üyesinin bulunduğu bir anonim şirkette, şirket esas sözleşmesinde aksi kararlaştırılmadıkça, şirketin üçüncü kişilere karşı temsili, temsil yetkisine haiz iki yönetim kurulu üyesinin imzasıyla gerçekleştirilir. Anonim şirketlerde temsile yetkili kişilerin temsil yetkisinin kapsamı ve sınırları TTK'nın 371.maddesinde düzenlenmiş olup şirketin amacına ve işletme konusuna giren her tür işleri ve hukuki işlemleri, şirket adına yapabileceği ve bunun için şirket unvanını kullanabilecekleri öngörülmüştür. Yönetim kurulunun temsil yetkisini kanuna uygun olarak bir veya daha fazla yönetim kurulu üyesine veya dışarıdan üçüncü kişilere devredebilmesi mümkündür. Yönetim kurulunun temsil yetkisi kural olarak kanunda imkan verilen kanuni ve iradi sınırlamalar haricinde sınırlandırılamaz. Çalışmamızda anonim şirket yönetim kurulu üyelerinin temsil yetkisinin kapsamı ve sınırları, iradi ve kanuni sınırlandırılma halleri, temsil yetkilerini diğer yönetim kurulu üyelerine veya dışarıdan üçüncü kişilere devredilebilme koşulları 6102 sayılı TTK kapsamında, gerektiğinde doktrin görüşlerine yer verilerek ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Joint stock company, as a rule, is represented by the board of directors against third parties. In a joint stock company where board of directors contain more than one member, unless otherwise consented upon in articles of association, representation of the company to third parties will be taken place with the signature of two board members who are subject to represent the company. In Joint Stock Companies, coverage of the representation and limitations of the person authorized to represent the company are designed with TTK article 371. In this article, it is predicted that the person authorized to represent could process all work and legal transactions which are related to the company objective and field of operation, on behalf of the company and could also use commercial title. In parallel with the applicable law, it is possible to transfer the representation right of the board of directors to one or more member of the board and to third parties. Representation right of the board of directors, as a rule, could not be limited unless there are legal and voluntary limitations. With in the scape of this Article, according to the TTK article 6102, related to the joint stock company board of directors; scope of the representation power and limitations, voluntary and legal limitation situations, transfer of representation rights to other board of directors and conditions to transfer these rights to third parties are being addressed together with doctrines, where applicable.