R 410a akışkanlı soğutma sistemlerinde flaş gaz by-pass uygulaması
R 410a fluided flash gas by-pass application in cooling systems
  1. Tez No: 553801
  2. Yazar: UĞUR AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF EMRE ÖZGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: R410A, tek kademeli buhar sıkıştırmalı çevrim, flaş gaz, by-pass hattı, sıvı ayrıcı(flaş gaz tankı), akümülatör, R410A, transposer with single-stage vapor-compression cycle, flash gas, by-pass line, liquid separator(flash gas tank), accumulator
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Klima cihazı üretici firmaları son yıllarda birbirleriyle rekabet edebilmek amacıyla her geçen gün teknolojik alanda yeni arayışlar içerisine girdiklerinden farklı donanımlara ve özelliklere sahip cihaz üretme yoluna gitmişlerdir. Bunun neticesinde; enerji tüketimi az olan ve yaşadığımız dünyamıza, ozon tabakasına en az zarar verebilecek cihazlar üretmişler ve halen üretme arayışına devam etmektedirler. Bu gelişmeler sonucunda eski üretilen klima cihazlarında R22 gazı kullanılmaktayken yeni üretilen klima cihazlarında R410A gazı kullanılmaya başlanmış ve ozon tabakasına zarar vermeyen ozonla dost diye tabir ettiğimiz yeni soğutucu akışkanlar kullanılmaya başlanmıştır. Ayrıca üretici firmaların sera etkisi olmayan alternatif soğutucu akışkan kullanma arayışları da devam etmektedir. Sıvı hattında akan sıvı soğutkanın basıncı hattın her hangi bir yerinde, buradaki sıcaklığı doyma sıcaklığı haline getirecek bir basınç değerine düştüğünde ani-buharlaşma ortaya çıkar. Bu olguya flaş-gaz adı verilir ve flaş-gaz oluşumu, sistem kapasitesi üzerinde olumsuz etkileri nedeniyle önlenmesi gereken bir olgudur. Yaptığımız tez çalışmasında R410A soğutucu akışkanıyla çalışan bir Soğutma sisteminde, genleşme elemanı sonrasına yerleştirilen Flaş gaz tankı(sıvı ayırıcısı) sayesinde soğutma sisteminde meydana gelebilecek olan flaş gaz etkisinin azaltılması ve by-pass yapılarak flaş gazın emme hattına verilmesi suretiyle ortaya çıkan sonuçlar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years air conditioner manufacturers have been looking for new searches for competing with other manifacturers in technological area. Like different hardwares and specifications dealing with air conditioners. As a result of this they have manifactured devices that give less harm to our earth, the ozone layer and also use less electric. And they stil continue searching new ways. As a result of these improvements new manufactured air conditioners are using R410A gas while old manufactured ones are using R22 gas. These new air conditioners are been using new coolant fluid. This fluid is eco-friendly. In addition these manufacturers continue searching alternative coolant liquid that has non-green effect. The sudden vapurizing appears if the pressure of flowing cooling liquid in the liquid line reaches suddenly the satiety temprature in the anywhere of the pipe. That is called the flash gas and the flash gas effect must be prevented because of the unwillingly effects of the capasity of the system. In the end of this seminar studying we examined the cooling performance of the energy exergy in detail. An air conditioner runs with R410A cooling liquid and we reduced the effect of the flash gas expanding with by-pass and then the flash gas will be given to the observing line.