R22 ve alternatifleri R407c ile R410a soğutucu akışkanlarının ısı pompasındaki performanslarının teorik olarak incelenmesi
Theoretical investigation of performances of R22 and R407c and R410a which are substitutes for R22 in a heat pump
- Tez No: 268160
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAYFUN MENLİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Teknik Eğitim, Mechanical Engineering, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Soğutma, ısı pompası, soğutucu akışkanlar, R407C, R22, R410A, Refrigerating, heat pump, refrigerant, R407C, R22, R410A
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Soğutma sistemlerinde kullanılan soğutucu akışkanların çevreye ve ozon tabakasına zarar verdiği ve küresel ısınmaya sebep olduğu tespit edildikten sonra çevre için zararsız alternatif soğutucu akışkanlar geliştirilmeye ve kullanılmaya başlanmıştır. Yeni alternatif soğutucu akışkanların soğutma sistemlerindeki performansları hakkında ülkemizde yeteri kadar bilgiye ulaşılamamaktadır.Bu çalışmada; R22 ve alternatifleri olan R407C ile R410A soğutucu akışkanlarının ısı pompasındaki, farklı çalışma şartları için ısıtma-soğutma performansları, enerji ve ekserji analizleri teorik olarak incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar grafiksel olarak karşılaştırılmıştır. Çalışmada kullanılan veriler Solkane 6.0 programından alınmış ve Matlab 6.0 programı kullanılarak grafiklere aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
After determining the refrigerants used in cooling systems cause the global warming and have ozone depletion potential, new alternative refrigerants, harmless for environment, have been started to be developed and used. Unfortunately, it cannot be reached to enough information about the performance of refrigerants in cooling systems in our country.In this work, the cooling-heating performances, the energy and exergy performance in a heat pump system with superheated/sub cooled of R22 and R407C and R410A which are substitutes for R22 have been theoretically investigated . Obtained results were graphically compared. Data used in present work were obtained from Solkane 6.0 and were transmitted to graphics by Matlab 6.0