Spor yöneticiliği bölümü öğrencilerinin kişilik özellikleri ile sportmenlik yönelim düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analysis of the relationship between personality traits and sportsmanship tendencies of sports management department students
- Tez No: 553883
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS ÖZTAŞYONAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sportmenlik, Beş Faktör Kişilik, Spor Yöneticiliği Öğrencileri, Sportsmanship, Five Factor Personality, Sports Management Students
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırmanın amacı spor yöneticiliği bölümü öğrencilerinin kişilik özellikleri ile sportmenlik yönelim düzeyleri arasındaki ilişkinin incelemektir. Araştırmanın evrenini; 2018-2019 Eğitim Öğretim yılı itibariyle Ardahan Üniversitesi ve Kafkas Üniversitesi'nin Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu bünyesindeki Spor Yöneticiliği Bölümü öğrencileri; çalışma grubunu ise bölüm içerisinde herhangi bir spor branşı ile aktif olarak ilgilenen 304 kişi oluşturmuştur. Araştırmada kullanılan veri toplama araçlarını, demografik değişkenlerin sorgulandığı kişisel bilgi formu, Çok Boyutlu Sportmenlik Yönelim Ölçeği (ÇBSYÖ) ve Beş Faktör Kişilik Ölçeği (BFKÖ) oluşturmaktadır. Verilerin analizinde istatistiki yöntem olarak; frekans, aritmetik ortalama, standart sapma; bağımsız örneklemler için tek faktörlü MANOVA testleri kullanılmıştır. Verilerin parametrik testlerin ön şartlarını sağlayıp sağlamadığına Skewness ve Kurtosis (verilerin normal dağılım durumu) değerleri ve Levene (varyansların eşitliği) testi sonuçları incelenerek karar verilmiştir. Ölçeklerin güvenirliğini belirlemek için, Cronbach Alpha katsayılarına bakılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, Çok Boyutlu Sportmenlik Yönelim ve Beş Faktör Kişilik Özelliği ölçekleri alt boyut ortalama puanlarının,bazı demografik değişkenlere göre anlamlı olarak farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır. BFKÖ'nin açıklık alt boyutu hariç tüm alt boyutlarda Sporda yönelim Ölçeği ile ilişkisinin olduğu ve duygusal dengesilik alt boyutuyla negatif yönde; diğerleriyle de pozitif yönde bir ilişkinin olduğu görülmektedir. Katılımcıların ÇBSYÖ'nde“sporda sorumluluklara bağlılık”, BFKÖ'nde ise“duygusal dengesizlik”ortalama puanlarının ilk sırada olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the relationship between personality traits of the students of the Department of sport management and their tendency levels to sportsmanship. The scope of the study is the students in the Department of Sports Management of Ardahan University and Kafkas University, School of Physical Education and Sports, and the study gorup is comprised of 304 people who are actively interested in any sports branch within these Departments. The data collection tools used in the research are personal data form, multidimensional sportsmanship orientation scale, and five factor personality scale, in which demographic variables are questioned. As a statistical method, frequency, arithmetic mean, standard deviation, single factor MANOVA tests were used for independent samples. Skewness and Kurtosis (normal distribution state of the data) values and Levene (equality of variance) test results were examined to determine whether the data provided the preconditions for parametric tests. To determine the reliability of the scales, Cronbach Alpha coefficients were also analysed. According to the findings, multidimensional sportsmanship orientation and five factor personality trait scales were found to differ significantly in the lower dimension mean scores compared to some demographic variables. It is observed that FFPT has a relationship with the orientation scale in sport in all sub-dimensions except the openness sub-dimension and has a negative relationship with the emotional equilibrium sub-dimension and a positive relationship with the others. The participants' average scores of“commitment to responsibilities in sport”in the MSOS and“emotional imbalance”in the FFPT were the first.