Geri Dön

Erken Cumhuriyet Dönemi Türk milli eğitim sisteminin oluşmasında idealizm ve romantizmin etkileri

The effects of idealism and romanticism in the emergence of the Turkish national education system in the early Republican Period

  1. Tez No: 553886
  2. Yazar: ŞEFİK ATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKERİYYA ULUDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimin Felsefi, Sosyal ve Tarihi Temelleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211

Özet

Bu çalışmada, Erken Cumhuriyet Dönemi Türk milli eğitim sisteminin oluşmasında idealizm ve romantizmin etkileri analiz edilmeye çalışılmıştır. Çalışmada Erken Cumhuriyet Döneminin genel siyasi, sosyo-kültürel, ekonomik ve eğitim alanındaki gelişmeleri Türk milletinin kendine has oluşturduğu bir muhteva çerçevesinde izah edilmiştir. Buna bağlı olarak eğitimle doğrudan ilintili yasal ve kültürel çalışmalarla dönemin eğitim çerçevesi çizilmiştir. Özellikle Erken Cumhuriyet Döneminde eğitim için belirlenen amaç ve hedefler yani yeni değerler ve prensipleri düşünce ve ruhlara yerleştirme, benimsetme ve devamlılığını tesis etme, milli ve manevi değerleri nesillere aktarma eğitimin başat hedefi olarak görülmüştür. Eğitimle öğrencinin devletine sadakat ile bağlanmasına katkı sağlama, ona vatan sevgisinin kutsallığını benimsetme, öğrencide milletine ve memleketine karşı hizmet duygusunu geliştirerek, bireyleri milli bir kimlik ve milli idealler etrafında birleştirme amaçlanmıştır. Eğitim programlarında Cumhuriyet erdemlerine ve milli kültüre yer verilmiş, devlet eliyle eğitim zorunlu hale getirilmiş ve eğitim devletin asli görevi olarak görülmüştür. Çanakkale ve Millî Mücadele gibi savaşlar sonrası ortaya çıkan coşku ve heyecan dolu atmosferle yaşam koşullarını değiştirme ve yenileştirme isteği, bunlara bağlı olarak oluşan milliyetçilik mefkuresi devletin bütün politikalarında işlenmiştir. Önemli olarak görülen bir diğer husus ise milletin yaşanan olumsuzluklardan ancak milli eğitimle kurtulabileceği düşüncesi Erken Cumhuriyet Dönemi eğitiminde en çok göze çarpan özelliklerdendir. Belirtilen bütün özelliklerin eğitimde işlenmesi idealizm ve romantizm akımlarının Erken Cumhuriyet Dönemi Türk Milli Eğitimine katkısı ifade edildiği üzere açıktır ve çalışma da bunları ortaya koymaktadır.

Özet (Çeviri)

In this study, the effects of idealism and romanticism in the emergence of the Turkish national education system in the early republican period were attempted to be analyzed. In the study, the general political, socio cultural, economic, and educational changes in the Early Republican Period have been explained within the unique context formed by the Turkish nation. The educational framework of the period has been explained through legal and cultural efforts directly related to education. Especially in the Early Republican Period, forming a place for the educational aim and goals (i.e. new values and principles) in the hearts and minds of people, ensuring the continuity of those goals by helping people embrace those, and transferring national and spiritual values to new generations have been seen as the dominant goal of education. Education aimed at contributing to a student to loyally commit his/her state, helping the student embrace the sanctity of patriotism, developing a sense of service to one's people and country, and uniting individuals around a national identity and national ideals. The merits of the Republic and national culture were included in education programs, public education became mandatory, and education was seen as a elemental duty of the state. Through the exciting and joyful atmosphere emerging after wars such as the Gallipoli and National Independence wars, a desire to renew and change living conditions has formed, and the resulting nationalistic ideals were applied to all state policies. Another important subject is the thought that the nation could only save itself from the negative conditions through national education, and this is one of the most notable characteristics of education in the Early Republican Period. All of those characteristics being processed in education made the effects of idealism and romanticism on the Turkish national education system in the early republican period obvious, and this study asserts those facts.

Benzer Tezler

  1. Ortaöğretimde askerliğe hazırlık derslerinden milli güvenlik derslerine uzanan sürecin eğitimsel bir analizi (1926- 2012)

    An educational analysis of the period that extends from preperation of military servi̇ce training to national security learning (1926- 2012)

    GÜNSELİ GÜMÜŞEL

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2015

    Eğitim ve ÖğretimAnkara Üniversitesi

    Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MESUT ÇAPA

  2. Türkiye Cumhuriyetî'nde Atatürk Dönemi eğitim politikaları (1923-1938) ve coğrafya eğitimi

    Republic of Turkey Atatürk in education policy (1923-1938) and geography education

    EROL KAPLUHAN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2011

    Eğitim ve ÖğretimMarmara Üniversitesi

    Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. RAMAZAN ÖZEY

  3. Eğitim birliği çerçevesinde Türk eğitim sisteminin temel amaç ve ilkelerinin uygulanma durumu

    Implementation status of the basic aims and principles of the Turkish education system within the framework of the education union

    YUSUF ONUR EREN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    Eğitim ve ÖğretimAydın Adnan Menderes Üniversitesi

    Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. RUHİ SARPKAYA

  4. Türkiye Cumhuriyeti'nde müzik kurumlaşması ve kültürel kimlik değişimi

    Musical institutionalization and cultural identity change in Turkish Republic

    GÜRSEL YURTSEVEN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    MüzikYıldız Teknik Üniversitesi

    Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. TURAN SAĞER

  5. Türkiye'nin ekonomik gelişmesinde tarımın parasal sorunları ve tarımsal kredi uygulaması

    Başlık çevirisi yok

    AHMET CEMAL SİVASLIGİL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1986

    EkonomiCumhuriyet Üniversitesi

    Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı