Elektronik para ve ödeme sistemlerinin Türkiyede gelişimi ve işleyişi: Türkiye uygulamalarının hukuk ve finans disiplinleri açısından uluslararası örnekler ile karşılaştırılması
Development and functioning of electronic money and payment systems in Turkey: Comparison of Turkey's applications with international example aspect from law and finance disciplines
- Tez No: 553888
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARİF SALDANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Hukuk, Maliye, Economics, Law, Finance
- Anahtar Kelimeler: Electronic Money, Payment Systems, Law, Finance, International Example
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Para Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye'de Elektronik Para ve Ödeme Sistemlerinin gelişimini, işleyişini disiplinler arası ve karşılaştırmalı bir bakış açısıyla incelemektir. Öncelikle elektronik paranın tanımı yapılacak, finansal olarak hangi motivasyonların elektronik parayı gerekli hale getirdiği tartışılıp, bu bağlamda elektronik para ve ödeme sistemlerine dair somut uygulamalar ve uluslararası hukuki düzenlemeler incelenecektir. Çalışmanın odaklanacağı bir diğer önemli nokta ise Türkiye uygulamalarının ve düzenlemelerinin global piyasalar ve uygulamalar ile ne kadar uyumlu ve yeterli olduğudur. Ayrıca mevcut finansal ve hukuki yapı incelendikten sonra elektronik para sistemlerinde ideal yapının nasıl olması gerektiği tartışılacak olup, Dünya'daki ve Türkiye'deki uygulamalar ve kullanıcıların tercihleri doğrultusunda elektronik paranın geleceğine doğru geniş bir projeksiyon tutulmaya çalışılacaktır. Anahtar Kelime: Elektronik Para, Ödeme Sistemleri, Hukuk, Finans, Uluslararası Örnekler
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the development and functioning of electronic money and payment systems in Turkey with a multidisciplinary and comparative perspective. First, electronic money will be defined, financial motivations which made electronic money necessary will be discussed, in that context legal regulations in the World will be examined. Another important point that the work focuses on is how harmonious and adequate Turkey's practices and regulations are with global markets. Therefore, after examining the existing financial and legal structure, how should be an ideal legal and financial structure in electronic money system will be discussed. In addition, a broad projection will be tried to turn towards the future of electronic money with the preferences of users and applications in the world and in Turkey.