Elektronik para ve ödeme kuruluşlarının Türkiye'deki gelişimi ve Türk vergi sistemindeki durumu ve denetimi
The development of electronic money and payment institutions in Turkey and their status and supervision in the Turkish tax system
- Tez No: 999577
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE KEKEÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Bankacılık, Finance, Banking
- Anahtar Kelimeler: Elektronik para, ödeme kuruluşları, FinTech, ödeme sistemleri, TCMB, 6493 sayılı Kanun, dijital dönüşüm, blockchain, Electronic money, payment institutions, FinTech, payment systems, CBRT, Law No. 6493, digital transformation, blockchain
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
ELEKTRONİK PARA VE ÖDEME KURULUŞLARININ TÜRKİYE'DEKİ GELİŞİMİ VE TÜRK VERGİ SİSTEMİNDEKİ DURUMU VE DENETİMİ Haliç Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Muhasebe ve Denetim Anaiblim Dalı, Yüksek Lisans Tezi Danışman: Doç. Dr. Merve Kekeç Ocak, 2026, 168 sayfa Bu çalışma, Türkiye'de elektronik para ve ödeme kuruluşlarının gelişimini, yasal-dayanak yapısını, finansal sistemdeki konumunu ve denetim süreçlerini incelemektedir. Dijitalleşme sürecinin hız kazanmasıyla birlikte finansal hizmetlerde teknoloji temelli yenilikler artmış; elektronik para, mobil cüzdanlar, temassız ödemeler ve FinTech uygulamaları ödeme ekosisteminin önemli bileşenleri haline gelmiştir. Türkiye'de bu dönüşüm özellikle 2013 yılında yürürlüğe giren 6493 sayılı Kanun ile kurumsal bir çerçeveye kavuşmuştur. Kanun ile ilk kez elektronik para kuruluşu ve ödeme kuruluşu kavramları hukuki tanım kazanmış; bu kuruluşların faaliyet izni, sermaye şartları, müşteri fonlarının korunması ve sektörel gözetim süreçleri düzenlenmiştir. Çalışmada ayrıca Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın ödeme sistemlerini gözetim ve denetim rolü değerlendirilmiş, EFT-EMKT, MKK, Takasbank, BKM ve BTOM gibi ulusal ödeme altyapılarının işleyişi ele alınmıştır. 2019'da yapılan Kanun değişikliği ile ödeme ve elektronik para kuruluşlarına ilişkin tüm yetkilerin BDDK'dan TCMB'ye devri, sektörde düzenleyici bütünlüğü artırmıştır. FinTech'in gelişim süreci, blockchain teknolojisinin elektronik para üzerindeki etkileri ve dijital ödeme sistemlerinin ekonomik sonuçları da çalışma kapsamında analiz edilmiştir. Elektronik para ve ödeme kuruluşları Türkiye'de finansal kapsayıcılığı artırmakta, kayıt dışılığı azaltmakta ve dijital ekonominin gelişimine önemli katkı sunmaktadır. Ancak sürdürülebilir ve güvenli bir büyüme için güçlü bir hukuki zemin, etkin denetim ve teknolojik risk yönetimi gereklidir.
Özet (Çeviri)
THE DEVELOPMENT OF ELECTRONIC MONEY AND PAYMENT INSTITUTIONS IN TURKEY AND THEIR STATUS AND SUPERVISION IN THE TURKISH TAX SYSTEM Haliç University Graduate School of Education Department of Accounting and Auditing, Master's Thesis Advisor: Assoc. Prof. Dr. Merve Kekeç January, 2026, 168 pages This study examines the development, legal basis, position in the financial system, and oversight processes of electronic money and payment institutions in Turkey. With the acceleration of digitalization, technology-based innovations in financial services have increased; electronic money, mobile wallets, contactless payments, and FinTech applications have become important components of the payment ecosystem. In Turkey, this transformation gained an institutional framework, particularly with Law No. 6493, which entered into force in 2013. This law, for the first time, legally defined the concepts of electronic money institution and payment institution, regulating the operating license, capital requirements, protection of customer funds, and sectoral oversight processes for these institutions. The study also evaluates the role of the Central Bank of the Republic of Turkey in oversight and supervision of payment systems and examines the functioning of national payment infrastructures such as EFT-EMKT, MKK, Takasbank, BKM, and BTOM. The 2019 amendment to the law transferred all authority regarding payment and electronic money institutions from the BRSA to the Central Bank of the Republic of Turkey (CBRT), increasing regulatory integrity in the sector. The development of FinTech, the impact of blockchain technology on electronic money, and the economic consequences of digital payment systems were also analyzed within the scope of the study. Electronic money and payment institutions increase financial inclusion in Turkey, reduce informality, and significantly contribute to the development of the digital economy. However, a strong legal basis, effective oversight, and technological risk management are essential for sustainable and secure growth.