Kurumsal sosyal sorumluluk açıklamaları: Türkiye sigortacılık sektöründe bir uygulama
Corporate social responsibility disclosures: An analysis in the Turkish insurance sector
- Tez No: 553937
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU ÖZSÖZGÜN ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sigortacılık, İşletme, Insurance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Türk Sigorta Sektörü, Kurumsal Sosyal Sorumluluk, İçerik Analizi, Turkish Insurance Sector, Corporate Social Responsibility, Content Analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Kurumsal sosyal sorumluluk, 21. yüzyılda sosyal adalet ve etik uygulamaların sağlanması açısından çok önemli bir rol oynamaktadır. Topluma hizmet uygulamalarında da temel kavramlardan biri olan kurumsal sosyal sorumluluk (KSS), günümüzde gittikçe artan bir öneme sahiptir. KSS, kurumları çevresel ve sosyal sorumluluklarını yerine getirme konusunda faaliyete geçiren, pazarlama stratejilerini etkileyen ve gönüllülük esaslı bir uygulamadır. Dünyada ve ülkemizde gelişen teknolojiyle birlikte işletmeler arası rekabetin artması ile insanların, müşterilerin işletmelerden beklentileri de farklılaşmıştır. Müşteriler sadece aldıkları hizmet ve ürünlerin fiyat ve kalitesi ile değil, onları temin ettikleri işletmelerin topluma karşı olan sorumluluklarını yerine getirip getirmedikleri ve etik değerlere sahip olup olmadıkları ile de ilgilenmektedir. Toplumdaki bu bilinçlenmenin farkında olan işletmeler de sosyal sorumluluk faaliyetlerine verdikleri önemi arttırmaktadır. Sigorta sektörü de, uzun vadeli fon oluşturmak amacıyla ekonomik kalkınmaya doğrudan destek sağlayan, sermaye birikiminin gelişmesine katkıda bulunan finans sektörünün en önemli aktörlerinden biridir. KSS faaliyetlerinin özellikle sigorta sektöründeki önemi gittikçe artmaktadır. Ülkemiz ve dünya literatürü incelendiğinde, sigorta şirketlerinde KSS faaliyetlerinin incelendiği araştırmaların sınırlı olduğu görülmektedir. Bu araştırmanın amacı; Türk sigorta sektöründe faaliyet gösteren sigorta şirketlerinin, KSS açıklamalarının gelişim seyrini ve bu seyri etkileyen faktörleri tespit etmektir. Bu amaçla, sigorta şirketlerinin 2007-2017 yılları arasındaki KSS açıklamaları incelenmiş ve bu açıklamaları etkileyen faktörler araştırılmıştır. Sigorta şirketlerinin KSS açıklamalarının gelişim seyrini tespit etmek için şirketlerin yıllık faaliyet raporları kurumsal internet sitelerinden temin edilerek içerik analizi yöntemi ile incelenmiştir. Tespit edilen açıklamalar, kullanılan ölçek üzerinde çevre, insan kaynakları, ürünler ve müşteriler, toplumsal gelişim ve kurumsal yönetim başlıkları altında gruplandırılmıştır. Elde edilen veriler panel data yöntemi ile analiz edildiğinde şirketlerin çalışan sayısı, şirketin yaşı, uluslararası şirket olup olmaması ve borsada yer alması değişkenleri ile KSS açıklamaları arasında pozitif ilişki olduğu sonucuna varılmıştır. KSS kavramının son yıllarda öneminin artması ve özellikle sigorta şirketleri için yapılan akademik çalışmaların azlığı nedeniyle bu çalışmanın literatüre katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Corporate social responsibility (CSR) plays a very important role in ensuring social justice and ethical practices in the 21st century. CSR, which is one of the basic concepts in social service applications, is becoming increasingly important today. CSR is a voluntary approach that activates institutions to fulfill their environmental and social responsibilities and affects their marketing strategies. Customers are not only concerned with the price and quality of the products and services they receive, but also whether the companies they supply fulfill their responsibilities towards the community. The importance given to social responsibility activities in enterprises that are awareness in society is increasing. The insurance sector is one of the most important actors of the financial sector, which provides direct support to economic development. The importance of CSR activities especially in the insurance sector is increasing every day. In our country and in the world, researches on corporate social responsibility activities in insurance companies are limited. The purpose of this research is to examine the development process of corporate social responsibility disclosures and the factors affecting the course of insurance companies operating in the Turkish insurance sector. For this purpose, annual reports of insurance companies are obtained from the companies website and analyzed with content analysis method. The explanations are grouped under environmental, human resources, products and customers, social development and corporate governance on the scale used. When the data is analyzed by panel data analysis, it is concluded that there is a positive relationship between number of employees of company, company age, international company and stock exchange and corporate social responsibility activities. This study is expected to contribute to the literature due to the increasing importance of the concept of corporate social responsibility in recent years and the lack of academic studies especially for insurance companies.