Balıkesir Üniversitesi öğrencilerinde yeme tutumu ve yeme bozuklukları yaygınlığı ve ilişkili faktörlerin araştırılması
Investigation of effect attitude and eating disorders and related factors in Balikesir University students
- Tez No: 554004
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNAY KARLIDERE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Yeme Tutumu, Sosyodemografi, OKB, Beden İmajı, Benlik Saygısı, Eating Attitudes, Body Image, OCD Symptoms, Self-Esteem, Sociodemographics
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
AMAÇ: Günümüzde yapılan çalışmalar, yeme bozuklukları ile ilgili farklı risk faktörlerinin söz konusu olduğunu ele almıştır. Bu anlamda, kişilerde yeme bozuklukları ile ilişkili olan diğer psikososyal ve psikopatolojik faktörlerin incelenmesi, bu araştırmanın amacı olarak belirlenmiştir. YÖNTEM: Bu çalışma, Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğrenim gören 400 üniversite öğrencisinin yeme bozuklukları ve ilişkili faktörlerin incelenmesi üzerine katılım gösterdiği bir anket çalışmasıdır. Araştırma kapsamında, üniversite öğrencilerine uygulanan anketler aracılığıyla katılımcılar DSM V yeme bozuklukları tanı kriterlerine göre değerlendirilmiştir. Araştırmada kullanılan ölçekler, Yeme Tutumu Ölçeği, Orto-15 Ortoreksi Ölçeği, Maudsley Obsesif Kompulsif Soru Listesi, Rosenberg Benlik Algısı Ölçeği ve Beden Algısı Ölçeği uygulanmıştır. Sosyodemografik veri formu ve tüm diğer ölçekler katılımcının kendisi tarafından doldurulmuştur. SONUÇLAR: Elde edilen sonuçlar doğrultusunda, üniversite öğrencilerinde yeme tutumu, OKB belirtileri, benlik saygısı ve beden imajının demografik değişkenler bakımından farklılaştığı saptanmıştır. Ayrıca, araştırma değişkenleri olan yeme tutumu, OKB belirtileri, benlik saygısı ve beden imajının arasında anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır. Ayrıca, yeme tutumu ve OKB belirtileri arasındaki ilişkide, beden memnuniyetsizliği ve düşük benlik saygısının aracı rolü olduğu saptanmıştır. TARTIŞMA: Sonuç olarak, üniversite öğrencilerinde yeme tutumu ve ilişkili faktörler değerlendirilmiş ve riskli olabilecek yeme davranışı ve diğer psikopatolojik ve psikososyal faktörler olan OKB belirtileri, beden imajı ve benlik saygısının ilişkili faktörler olması bakımından literatürdeki diğer çalışmaları desteklediği görülmüştür. Farklı şehirlerdeki üniversite öğrencilerinin dahil edilmesiyle geniş katılımcı sayısı sağlanan diğer çalışmalarla bulgulara katkı sağlanabileceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
AIM: Recent research regarding eating psychopathology have indicated that eating disorder have been found as significantly associated with certain psychosocial and psychosocial factors. Based on the previous findings regarding the fact that multifactors which may be considered as risk factors of eating psychology, the main objective of the study is to find out the psychosocial and possible psychopathological factors related to eating disorders among university students. METHOD: For the study, 400 university students currently studying in the faculty of Medicine in Balıkesir University. University students were asked to fill out certain surveys related to research varibles after obtaining the informed consent. The surveys that were used for this study are Eating Attitude Test (EAT-40), Orto-15, Rosenberg Self-esteem Scale, Maudsley Obsessive Compulsive Item List, and Body Image Test. Additionally, participants also provided information regarding their sociodemographic variables. RESULTS: Based on the results of the study, significant differences were found in the scores of eating attitudes, OCD symptoms, Body image, and Self-esteem in terms of demographic variables. Additionally, significant relationship was found among eating attitudes, OCD symptoms, body image and self-esteem of university students. Regression analyses demonstrated that body image and self-esteem were found as mediator in the relationship of eating attitudes and OCD symptoms. DISCUSSION: Findings of the study showed related psychopathological and psychosocial factors for eating attitudes among university students. Associated factors of eating attitudes were noted as OCD symptoms, body image, and self-esteem. These factors also supported previous studies. However, further studies needed by expanding the sample which can be recruited from other universities for the studies related to this research topic.