İslami bankalar ve ekonomiye etkileri : Yemen örneği
Islamic banks and effects on economy: The case of Yemen
- Tez No: 554007
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARİF SALDANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
- Anahtar Kelimeler: İslami bankacılığı, Katılım bankacılığı, Faizsiz bankacılık, İslami Finans, Özel Finans Kurumları, İslamic banks, Participation banks, Interest-Free banks, Islamic Finance, İslami Finans, Private Financial Institutions
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Para Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bankacılık sisteminin, bir ülkenin ekonomik büyümesine olan katkısınının yanı sıra ülkenin ekonomik gelişmesi üzerinde de önemli bir katkısının bulunduğunu söylemek mümkündür. Bankacılık sistemi, sadece iç tasarrufları ve yatırım finansmanını harekete geçirmedeki rolü ile değil aynı zamanda dış tasarruf ve yatırım finansmanınındaki rolüyle de ekonomik faaliyetlerin özünü oluşturmaktadır. Dolayısıyla bir ülkenin bankacılık sisteminin gelişmişliği ve derinliği ne kadar yüksek olursa o ülke ekonomisine katkısı o ölçüde yüksek olacaktır. Son yıllarda İslami bankacılığın göstermiş olduğu başarılar, İslamı bankacığın bankacılık sistemi içindeki önemini daha da arttırmıştır. Özellikle 2008 küresel finans krizi sonrasında İslami bankacılığın, küresel piyasalarda izlenen olumsuz gelişmelerden geleneksel bankacılığa oranla daha az etkilendiği gözlenmiştir. Bu bağlamda da İslami bankacılık sisteminin dünya bankacılık sisteminde önemli bir role sahip olduğunu söylemek mümkündür. Yemen ekonomisi, bölgesel ve uluslararası düzeyde farklı ekonomilere kıyasla daha küçük olmasına ve ekonomi içinde faaliyet gösteren finansal kuruluş sayısı sınırlı olmasına rağmen Yemen'deki İslami bankalar, dünya İslami bankalarının küresel kalkınmasından olumlu yönde etkilenmişlerdir. Yemen'de İslami bankacılık yeni olmasına rağmen Yemen İslami bankaları, Yemen bankacılık sisteminin toplam aktiflerinin yaklaşık % 32'sine sahip olarak hızlı bir büyüme göstermiştir. Bu çalışmada, 2006:1-2015:4 dönemi için çeyreklik veriler kullanılarak Yemen İslami bankalarının aktif büyüklüğü, mevduat büyüklüğü ve finansman büyüklüğünün Yemen ekonomisinin büyümesi üzerine olan etkileri analiz edilmiştir. Bu amaç doğrultusunda; Lee-Strazicich (2004) LM yapısal kırılmalı birim kök testi, Hatemi eşbütünleme testi, Hatemi asimetrik nedensellik testi kullanılmıştır. Sonuç olarak GDP ile İslami bankalara ilişkin bankaların aktif büyüklüğü, bankaların mevduat büyüklüğü ve bankaların finansman büyüklüğü arasında uzun dönemli eşbütünleşme ilişki olduğu belirlenmiştir. Buna karşın aynı serilere ait kısa dönemli bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is possible to say that the banking system is contributing to to the country's economic growth factor as well as its growth. The banking system is the core of economic activities, not only for an important role in mobilizing domestic savings and a foreign investment, but also for representing the most important contact with the outside of the world. Therefore, if the country's banking system is more developed it will be more positive in the economy of that country. In recent years, the success of Islamic banking has increased because of importance. Especially, in 2008 after the global financial crisis, it was noted that Islamic banks were less affected by the negative developments of observed in the global markets than conventional banking operations. In addition, it can be said that the Islamic banking system has an important role in the global banking system. Despite the fact that Yemen's economy is small compared of different llinstitutions operating within , Islamic banks in Yemen are not far from the global development of Islamic banks. Although, Yemen Islamic banking has emerged recently, it has achieved 32% of total assets of the banking system and has grown rapidly. In this study, using the quarterly data between 2006:1 - 2015:4, we examined the effects of asset size. The size of deposits and loans of Islamic banks in Yemen are in the growth of the Yemeni economy. For this purpose, the researcher used Lee-Strazicich (2004) LM structural root unit test, (Hatemi 2008) that joints integration test and Hatemi (2012) also asymmetric causality test. As a result, it has been determined that there is a long-term relationship between the size of assets of banks and the volume of loans in Islamic banks and GDP of Yemen.